Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Sunday, December 30, 2012

Bila Bahasa Berminggu.

[17-21/12/2012]

Assalamualaikum w.b.t

Sepanjang minggu ini, Pusat Asasi KUIS menganjurkan Minggu Bahasa (Language's Week). Secara jujurnya, pada permulaannya aku memang seperti terpaksa. Ya, perasaan itu sama seperti semester lepas.

Semester lepas, langsung tidak aku masuk apa-apa kerana seperti tiada kepentingan. Lagipun, hebahan kepada kami pelajar Pengajian Islam + Semester 1, agak kurang. Namun, itu semester lepas. Semester ini, hampir semua program yang dianjurkan kami semua sertainya.

Pada malam hari pertama (Isnin), pihak penganjur menayangkan sebuah filem yang bukan 'apa-apa', tetapi penuh bermakna, filem Brave. Ia mengisahkan seorang puteri raja berambut merah yang minat memanah.

Nak tahu ceritanya? Silalah muat turun sendiri. hehe

Selepas habis filem ditayangkan, ada slot Cabutan Bertuah. OK, aku belum bertuah lagi hari itu. hehe.

Pada pagi hari Selasa, ada program Bicara Santai bersama Pensyarah Jabatan Bahasa Pusat Asasi KUIS pada belah pagi. Ada empat orang panelis, iaitu Miss Zulifah Rini, Miss Aina Al-Mardhia, Ustazah Zati Azmina dan Ustaz Khairul Akbar.

Dalam bicara Santai tersebut, kami diminta untuk mengemukakan soalan-soalan yang berhubung bagaimana ingin menguasai bahasa dengan baik.

Seriously, they was very very awesome. Ada satu part tu, ada salah seorang pelajar meminta agar mereka (panelis) membuat dialog dalam bahasa Inggeris dan bahasa Arab secara spontan.

Miss Rini dan Miss Aina berborak dalam bahasa Inggeris.
Ustaz Akbar dan Ustazah Zati berborak dalam bahasa Arab. :)

Ia spontan. Ish, kalau aku la, mesti boleh juga, tapi...gugup dan gementar tu nombor satu ! haha

Mereka berborak ringkas dan Alhamdulillah, hampir semua memahaminya.

Sebelah petang pula, kami menyertai Charade Contest. Permainannya lebih kepada teka perkataan. Permainannya meminta seorang peserta untuk melakonkan gaya perkataan tersebut, manakala peserta lain meneka perkataan melalui gaya tersebut.

Alhamdulillah, kumpulan kami memperoleh tempat kedua..

Hari Rabu, kami kembali menonton wayang ! Kali ini, filemnya adalah Beautiful Minds.

Cerita ini memang mantap. Penuh ilmu sehinggakan jadi pening. hehe.

Cerita tentang seorang genius/ ahli matematik yang selalu berfikir dan berfikir sehinggakan berhalusinasi dengan fikirannya. Best dan amat memeningkan ! Ceritanya tidak cacamarba, tapi 'seolah-olah' menjiwai watak, jadi turut sama terpening dengan nombor dan sebagainya dalam cerita itu. Ceritanya agak mental seperti cerita SAM. -,-'

Di akhir tayangan, juga diadakan Cabutan Bertuah, tapi apa kan daya masa tak akan kembali *tetiba nyanyi* tetap tak bernasib baik~ hee.

Hari Khamis, kami tiada program sangat, hanya latihan untuk Choral Speaking. Bayangkan, kami hanya berlatih Choral Speaking hanya sehari (atau mungkin beberapa jam!). Teruk tak teruk la kan? Haha.

Hari Jumaat, pada paginya, kali terakhir berlatih Choral Speaking waktu kelas Miss Rini. "jangan jeles* :P
kemudian Usrah dan Solat Jumaat.

Selepas solat Jumaat, maka acara yang ditunggu telah tiba.
Acara Choral Speaking + Pubic Speaking dan Kalam Jamaie.

Semua team melakukan persembahan yang baik ! :) Team kami? haha, budak baru belajar~

Ini team kami~Agak merepek. XD


Satu perkara yang membuatkan aku berbangga adalah, sahabatku Tarmizi Ramli berjaya mencabar dirinya untuk menyertai Public Speaking. Dan dia berjaya melakukannya. Tahniah bro !

Alhamdulillah, selesai kami berminggu bahasa. Moga ukhuwah tetap terikat erat. Amin.

Nah, ada beberapa gambar~ :D




Sekian. Wassalam.

tinggalkan komen:
.
Share:

Friday, November 23, 2012

Al-Nasr : Pertolongan


.

TERJEMAHAN

[1] Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah), -
[2] Dan engkau melihat manusia masuk dalam ugama Allah beramai-ramai, -
[3] Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat.


PENGENALAN

Surah al-Nasr (سورة النصر) adalah surat ke-110 dalam Al Quran. Surah ini terdiri daripada 3 ayat dan termasuk dalam kalangan surah Madaniyah. Al-Nasr bererti pertolongan, nama surah ini berkaitan dengan topik surah ini iaitu janji bahawa pertolongan Allah akan datang dan Islam akan memperoleh kemenangan.



NAMA DAN KELEBIHANNYA

Surah ini dinamakan surah al-Nasr kerana surah ini dibuka dan dimulakan dengan firman Allah (bermaksud) : “Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan”. Dinamakan al-Futuh bermaksud pembukaan atau kemenangan sempena kota Makkah al-Mukarramah berjaya dibuka dan dikuasai semula oleh Muslimin. Juga dikenali sebagai surah al-Tawdi’, yang bermaksud perpisahan /selamat tinggal

Surah al-Nasr menyamai satu perempat al-Quran.

Diriwayatkan daripada  Anas ibn Malik ra katanya: Rasulullah saw bertanya salah seorang sahabatnya:
“Adakah bersama mu (surah al-Nasr?). Jawabnya: Ya. Sabda Nabi: (kelebihan membacanya menyamai) satu perempat al-Quran”



Dalam athar yang dikeluarkan oleh Nasaie,
Daripada Ubaidullah Ibn Abdullah Ibn Utbah berkata: Ibn Abbas telah berkata kepadaku: “Wahai Ibn `Utbah, adakah kamu mengetahui surah yang terakhir diturunkan di dalam al-Quran? Aku menjawab: “Ya! iaitu surah al-Nasr.” Beliau berkata: “Benar katamu itu”.


MUNASABAH SURAH


Pada akhir surah al-Kafirun, Allah s.w.t menyuruh Rasulullah s.a.w supaya memutuskan hubungan akidah dengan agama-agama syirik sambil memberitahu mereka “Bagi kamu agama kamu, bagiku agamaku”.

Dalam surah ini, Allah s.w.t menyatakan wujudnya pelbagai agama itu tidak lama kerana tidak lama lagi manusia akan berduyun-duyun memeluk Islam, lalu Islam menjadi agama yang paling tinggi dan tiada agama lagi mengatasinya.

Kedudukan Islam yang tinggi itu menunjukkan kelebihan Nabi Muhammad s.a.w dengan kemenangan dan dengan tersebarnya ajaran Islam dan kedatangan manusia beramai-ramai untuk memeluk Islam. Keterangan yang sama juga menunjukkan ajal Rasulullah s.a.w hampir tiba.

TEMA DAN RINGKASAN SURAH

Tema surah ini ialah “Tasbih dan Istighfar”

Surah ini diturunkan pada akhir-akhir usia Nabi saw.  Para sahabat segera memahami daripada ayat yang menyebutkan kemenangan dan pembukaan  bahawa usia baginda telah berada di penghujung.  Oleh itu bersedialah untuk pemergian ke alam Akhirat dengan tasbih dan istighfar.


Sumber: 
http://bersamaummualiya.blogspot.com/2011/06/45-surah-al-nasr.html
http://www.drhayei.com/2010/10/surah-al-nasr-bilangan-110-madaniyyah-3.html

Share:

Wednesday, November 21, 2012

Rama-rama dan Kura-kura

.
Ini rama-rama

Ini Kura-kura
[sebenarnya tajuk tiada kaitan pun. mungkin ada, tapi pepandai la nak relate kan~hehe]

Kelebihan Sahabat Rasulullah

Jika dilihat para Sahabat Rasulullah, masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri.

Sebagai contoh, dengan tema 'Al-Quran', ada team Sahabat yang mahir dalam Tafsir Al-Quran seperti Saidina Abdullah ibn Abbas, Zaid bin Thabit, Abu Musa Al-Ash'ari dan lain-lain. Ada team Sahabat yang mahir dalam penulisan al-Quran seperti Zaid bin Thabit, dan Ubai bin Kaab.

Seterusnya, kita lihat pula contoh lain, mereka juga mempunyai perwatakan sendiri.

Khalifah Abu Bakar Al-Siddiq terkenal dengan sifat dermawan dan kesetiaan yang tinggi terhadap Rasulullah s.a.w. Corak pemerintahan beliau adalah dengan menyusun kembali kerajaan dengan mewujudkan sistem gabenor.

Khalifah Umar 'Al-Faruq' bin Al-Khattab pula terkenal dengan sifat ketegasan dan keberanian. Corak pemerintahannya pula juga berbeza dengan Saidina Abu Bakar. Khalifah Umar juga memperluas wilayah Islam.

Khalifah Uthman bin Affan pula terkenal dengan kesantunan adab dan seorang yang peramah sehinggakan Malaikat dan Rasulullah s.a.w turut segan dengan kesantunan beliau. Beliau mengumpulkan lembaran al-quran menjadi sebuah Mushaf yang dipanggil Mushaf Resam Uthmani.

Imam Ali bin Ali Taib Karamallahu Wajhah pula terkenal dengan sifat keberanian dan mempunyai jiwa kepemudaan (futuwwah) yang tinggi. Beliau dikenali dengan tugasan beliau sebagai Penasihat Khalifah Al-Rasyidin (sebelum beliau).


Kita dapati, kesemua mereka berbeza perwatakan dan pendekatan dalam memerintah (tidak berniat menyentuh manamana isu politik. Sekian). Namun mereka bersatu dalam memartabatkan Islam. Mereka dan masyarakat Islam waktu itu mempunyai satu matlamat. Sama-sama proaktif dan berkerjasama.

Synergize

Stephen Covey dalam bukunya 'The 7 Habits of Highly Effective People', salah satu kebiasaan bagi orang yang berjaya adalah dengan Sinergi (synergize).

Synergize bermaksud :
Combine the strengths of people through positive teamwork, so as to achieve goals no one person could have done alone.
Maksudnya (main terjemah je ni..)
Menggabungkan kekuatan individu membentuk gerak kerja kumpulan ke arah kebaikan, untuk mencapai target tiada sesiapa yang memperolehnya secara keseorangan.

see? Penerapan unsur Sinergi ini sebenarnya telah lama dipraktik oleh Rasulullah s.a.w. Mereka mempunyai perbezaan minat, pendekatan, kebolehan dan cara perwatakan, namun itu bukan menjadikan mereka berpecah. Mereka bersinergi demi mencapai 'goal' memartabatkan Islam di Dunia.

Hijrah Rasulullah

Kita lihat sewaktu peristiwa Hijrah Rasulullah ke Madinah. Ia memerlukan sinergi semua pihak, hatta non-Muslim sekalipun, kan? Semua mereka memainkan peranan masing-masing.

Saya tonjolkan 4 individu yang amat-amat penting dalam peristiwa Hijrah ini yang membentuk 4 kumpulan hebat zaman sekarang. Mereka adalah Saidina Abu Bakar Al-Siddiq, Saidina Ali bin Abi Talib, Sayyidatina Asma' bin Abu Bakar, dan Abdullah bin Uraiqit.

Saidina Abu Bakar Al-Siddiq sanggup berkorban mempertahankan Nabi Muhammad sehinggakan sanggup menahan bisa ular (atau kala jengking, alamak ! dah lupa.. ) semata-mata untuk membiarkan Rasulullah tidur dengan lena. Saidina Abu Bakar kita boleh katakan, beliau mewakili kelompok Dewasa.

Saidina Ali bin Abi Talib pula sanggup dengan beraninya menyahut arahan dari Rasulullah s.a.w untuk tidur di katil Baginda, walhal semua t5elah ketahui bahawa akan datang puak Kafir Quraisy yang ingin membunuh Rasulullah pada malam itu. Saidina Ali bin Abi Talib kita boleh katakan mewakili kelompok Pemuda.

Saidina Asma bin Abu Bakar pula sanggup dengan penampilan yang sedang sarat mengandung, menguruskan urusan logistik,menyediakan makanan dan minuman kepada ayahandanya dan Rasulullah s.a.w.  Kita boleh katakan beliau mewakili kelompok Muslimat.

Kejayaan Hijrah rasulullah s.a.w tidak terhenti dengan ketiga-tiga kelompok di atas semata-mata, tetapi ia turut melibatkan Abdullah bin Uraiqit, seorang pengembala kambing yang bertindak sebagai juru pandu Rasulullah s.a.w ke Madinah. Kita boleh katakan beliau mewakili kelompok Non-Muslim. Rasulullah juga meletakkan kepercayaan kepada Non-Muslim, ini bermakna tanpa kelompok ini, Islam juga tidak berjaya dimartabatkan. Inilah pentingnya non-Muslim dalam memartabatkan Islam.

(Organisasi dalam Parti Islam Se-Malaysia, menepati konsep sinergi Hijrah ini apabila mewujudkan Dewan Ulama (Golongan Dewasa, Saidna Abu Bakar), Dewan Pemuda (Golongan Pemuda, Saidina Ali), Dewan Muslimat (Golongan Wanita, Saidatina Asma) dan Dewan Himpunan Penyokong (Golongan Non-Muslim, Abdullah bin Uraiqit) <-- Hanya pemerhatian, tiada niat politik. hee~

Hasilnya mereka bersinergi walau berbeza umur, keadaan, pegangan dan sebagainya. Hasilnya, sebuah kerajaan Islam Madinah berjaya dihasilkan.

Matlamat Utama

Lihat mereka berkerjasama untuk memperoleh sebuah hasil yang positif? Bukan ingin membangkitkancerita hijrah dan sebagainya, namun ia berbalik pada soal diri kita. Seperti dalam posting saya Tiba Masa Bergabung Tenaga, kita semua ada kelebihan tersendiri, tapi kita masih saling memerlukan antara satu sama lain. Kerana kelebihan kita hanya satu bahagian, bahagian lain adalah milik orang lain. Untuk mengjadikan bahagian-bahagian tersbut menjadi satu yang lengkap, ia memerlukan sebuah sinergi. Sinergi yang diikat dengan tali ukhuwah atas keimanan. Bukan sekadar berkawan tanpa tujuan.

Jadi, Ayuh kita gerakkan langkah, bergabung membentuk satu halaqah, bergerak atas dasar ukhuwah, dan bermatlamatkan dakwah !

Jom Synergize !
.
.
Share:

Friday, November 16, 2012

#PrayForGaza

Assalamualaikum.
tiada yang inginku katakan.
hanya titipan gambar, video untuk kalian.
dan doa buat saudara-saudaraku di sana.
Allahu Akbar !


-video-
Ayuh ! Bersatu demi Palestin.



-gambar-
sumber: twitter. search: #PrayForGaza

Jentera Perang Rejim Zionis menuju ke Gaza. Ya Allah, lumpuhkan perjalanan mereka ! (1511)
Himpunan rakyat Mesir berdemonstrasi dari Dataran Tahrir menuju HQ Liga Arab (1511)
Allahu Akbar ! T_T
Semoga kalian tabah, saudaraku ! :'(
Yahudi, ini bukan apa yang mereka sepatutnya lakukan! Dimana kemanusiaan kalian? :'(



They won't give up, and we won't stop supporting them.

Dia Yahudi, Moga Diberi Hidayah. :') #Salute

Dalam media mereka, ini yang ditunjukkan. Hakikatnya, mereka pengganas sebenar !

Itu sahaja,
tiada kata lain.

Hasbunallahu Ni'mal Wakil !
Ni'mal Maula, Wa Ni'man Nasir !

اللهم انصر المسلمين في فلسطين
اللهم انصر الإسلام و المسلمين في كل مكان

Salam Keamanan ! Salam Kemanusiaan !
#SaveGaza #PrayForGaza #TeamHijrah

Tingkatkan doa kita semua ! 
Allahu Akbar ! 
.
Share:

Sunday, November 11, 2012

Baru atau lama, tidak ku peduli

~motif tajuk? Nanti saya bagitahu ! he he.

tet tet tet tet tet tet tet *bunyi montaj* Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!

Anda masih lagi bersama-sama saya, Zahirul Nukman dalam blog ZahirulOnline~ *gaya pengacara MHI*

~sebenarnya, memang suka berangan-angan nak jadi pengacara/ nak cakap sorang-sorang (gila)~

Gambar tiada kaitan dengan entri ini. sebenarnya.


Alhamduillah, minggu ini merupakan minggu kembali ke sekolah kolej. Daftar penempatan pada hari Isnin. Kelas bermula juga pada Hari Isnin. Segalanya bermula pada Isnin. Nasib baiklah Pensyarah semua faham yang kami ni baru sampai ke kolej.

Hari Isnin ada 3 subjek. Subjek pertama, Ustaz tunggu di pejabat. Nasib tak tunggu di Audi. Kalau tak, nanye~ Subjek kedua, lecturer awal2 dah batalkan. terbaik! Subjek ketiga, pada mulanya nak buat kelas, tapi akhirnya beliau batalkan. Fuh !

Disebabkan pada mulanya subjek ketiga tu nak buat kelas, saya sampai ke KUIS lebih awal daripada apa yang dirancang. Target saya nak daftar asrama lambat (petang sebelum pejabat tutup), tapi terpaksa balik pada tengah hari tu. Hoho.

Okey ! Itu hari pertama. Macam-macam jadi. Kami kemas rumah masing-masing. Berbekalkan idea pada waktu cuti, kami mereka hias dalaman rumah kami sebaiknya dan patuh buku peraturan ! Ye la kan. Design elok-elok, tapi langgar disiplin, tak guna juga. kan? he he.

Hari kedua, saya memulakan kehidupan seperti biasa. Bertemu sahabat-sahabat, berkenalan dengan lecturer baharu. Apa=apapun, baru atau lama, tidak ku peduli. Yang penting ilmu Allah daripada mereka ! ^^ <---motif tajuk.. he he

Pensyarah yang kekal mengajar kami untuk semester dua ialah:
- Ustaz Wan Fakhrul Razi bin Wan Mohamad (Sem 1 ajar Aqidah, Sem 2 ajar Tafsir Al-Quran)
- Ustazah Widyana bt Md Ali (Sem 1 dan 2 ajar Bahasa Arab) - Belum mengajar lagi pada minggu pertama.

Pensyarah baru pula:
- Miss Zulifah Rini Mohd Zulkifli (Sem 1 ajar English di Kelas lain, Sem 2 ajar kami pula English)
- Ustaz Nushi bin Mahfodz (mengajar kami subjek Ulum Al-Quran. Sebelum ni hanya dengar ceramah/kuliah beliau sahaja)
- Puan Norizatini bt Norali (Sebut: Nor Ali) - Mengajar kami subjek baharu Subjek Kemahiran komunikasi Untuk Profesional Muslim. Subejk yang baik untuk mereka yang sukakan komunikasi, training, bercakap depan orang ramai *ini yang bermain dalam fikiran saya* best !
- Encik Hairol Anuar Haji Mak Din (Subjek Pengajian Malaysia (Sebut: Sejarah), subjek best, sebab ada politik. :P)



Peristiwa lain pula, pada malam Jumaat, telah berlaku detik yang bersejarah buat kami. Nak tahu sebab apa?
Group diskuis telah menganjurkan program perbincangan pertama mereka 'The Diskusi KUIS' (Diskuis).

Saya bertindak sebagai Moderator. Tajuk yang kami bincangkan ialah Pemuda Pilihan: Antara hak dan Peranan. Semua yang hadir mantap-mantap. Memang hebat, kami bertukar pandangan, dan pemikiran. :D

Diharap, DISKUIS kedua lebih mantap ! tak sabar nya nak join lagi !

Okey lah, itu sahaja coretan kali ni. apa yang kurang harap maaf. Yang lebih pun minta maaf juga. :D

Berikan komentar.
.
.
Share:

Wednesday, November 07, 2012

[Ads] Alkahfy Consulting & Services


Kami merupakan sebuah syarikat yang merancang dan menyediakan program berbentuk latihan dan motivasi serta perkhidmatan reka bentuk grafik dan penerbitan. Mula beroperasi sejak Oktober 2012, syarikat kami menjalankan operasi latihan dan motivasi berpandukan dua teori utama iaitu :

i. 5 Ways To Be A Proactive Teens
ii. 5 Ways To Be A Proactive Leaders

Antara program-program lain yang kami sediakan ialah :
1. Kem Kepemudaan Al-Kahfi
2. Kem EZ Solat
3. Lead To Success Camp
4. Kem Qiyadi (Kursus Kepemimpinan)
5. Mentor Sukses Al-Quran (MSAQ)
6. Kursus Kecemerlangan Huffaz Bestari
7. Kem Motivasi Anak Soleh

Dalam perkhidmatan reka bentuk grafik dan penerbitan, kami menawarkan khidmat pembuatan :
1. Banner
2. Backdrop
3. Banting
4. Poster
5. Risalah
6. Pamplet
7. ID Card / Business Card
8. Button Badge
9. Buku
10.Dan lain-lain

Bergerak di atas motto "We Listen & We Care", syarikat kami sentiasa terbuka untuk menerima sebarang komen dan cadangan anda dalam memperbaiki mutu perkhidmatan kami. berikan komentar. :)
Share:

Sunday, November 04, 2012

Tiba masa bergabung tenaga.



Kita melegkapi antara satu sama lain.

Pelajar Asasi KUIS yang sama batch dengan saya.
Mereka ini ada sesuatu yang mereka mahu. tetapi impian tersebut kebanyakannya terkubur.

Ramai yang ingin menghasilkan sesuatu. Mereka mempunyai semangat untuk memberi.
Pendekatan mereka pula lain-lain, itu perkara biasa.

Yang mahir dalam video/ fotografi, ingin menghasilkan poskad, filem pendek, vlog dan lain-lain.
Yang mahir dalam bahasa dan sastera, ingin menghasilkan buku, koleksi puisi dan lain-lain.
Yang pandai melukis, ingin hasilkan komik dakwah, kartun 4 kotak dan lain-lain.

Impian kebanyakan mereka terkubur,
Faktornya:
1. Pelajar lain tidak memberi kerjasama.
2. Mereka tidak dapat mencari kumpulan sendiri yang sama 'kepala' dengan mereka.
3. Kebanyakan mereka hanya memendam, tidak meluah.

Insya-Allah, aku berharap agar kita semua bergabung untuk semester ini sampai habis belajar, sampai mati.
Kita bina teamwork, walaupun tidak sama pendekatan, namun kita perlu untuk saling melengkapi.

Kau nak buat video, aku boleh bagi panduan dan nasihat, dia boleh berlakon, dia pula buat skrip.

Aku nak buat buku, kau boleh uruskan bahagian design dan rekaletak, dia boleh tambah lukisan, dan kau pula boleh edit dan perbetulkan mana yang silap.

Dia nak buat komik dakwah, aku boleh bagi beberapa idea, kau pegang bahagian foto dan rekaletak, dan kau pula fikirkan pendekatan alternatif.

Kita ada kelebihan, tapi masih saling memerlukan. Ayuh kita gerakkan langkah, bergabung membentuk satu halaqah, bergerak atas dasar ukhuwah, dan bermatlamatkan dakwah.

^^ luahan semangat. *bubbling pagi-pagi. ahak~ Tinggalkan komentar. :)
Share:

Debaran Semester Dua

Assalamualaikum !

Alhamdulillah, semester pertama Asasi di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor berjaya kuharungi. Keputusan peperiksaan akhir semester juga telah keluar. Alhamdulillah, aku berjaya memasukkan diri dalam Senarai Dekan (literally translation of Dean's List)



Sedikit ulasan untuk semester satu, *mana tahu yang baca blog ni adalah yang bakal masuk Asasi KUIS, betul tak?*.

Subjeknya ialah:


FIAK 1103 - AL-MADKHAL LI ALAQIDAH WA AL-AKHLAK
FLAI 1113 - AL-LUGHAH AL-ARABIAH LI AL-DIRASAH AL-ISLAMIAH I
FLAM 1103 - AL-MASADIR LI AL-DIRASAH AL-ISLAMIAH
FLEE 1113 - ENGLISH I
FTSC 1103 - INTRODUCTION TO COMPUTER
MPW 1143 - PENGAJIAN ISLAM
STP 1000 - SISTEM TARBIYAH PELAJAR

Untuk subjek Akidah, tiada komen. :) Semuanya OK, belajar yang asas sahaja. Alhamdulillah. Cuma, perlu banyak menghafal. Yang dihafal itu, bahasa Arab. Tapi, belajar memang santai dan terbaik.
Pensyarah saya: Ustaz Wan Fakhrul Razi b Wan Mohamad.

Subjek Bahasa Arab. That is my favourite subject. Sejak dari Ustazah Juliana (semasa sekolah rendah). hehe. Kepada bakal pelajar Asasi, anda perlu banyak latihan dan hafalan perkataan serta fokus dalam kelas. :)
Pensyarah saya: Ustazah Widyana bt Md Ali

Subjek Masadir (sebut: Masodir) pula adalah subjek yang pertama kali dilihat. he he. Memang cukup teruja. Subjek ini memerlukan kita menghafaz nama kitab, pengarangnya dan dalam bidang apa. :) Fokus dalam kelas, dan skor dalam pembentangan. *Pembentangan dalam Bahasa Arab ya*
Pensyarah saya: Ustazah Nasimah bt Haji Abdullah

Subjek English pula, sama seperti subjek bahasa lain, kena fokus, banyakkan vocabulary dan sebagainya. Skor pada markah pembentangan. :)
Pensyarah saya: Encik Hafiz bin Mohd Radzi

Subjek Computer, untuk makmal, kita akan belajar Microsoft Word, Excel dan Powerpoint. Insya-allah, mudah skor. Untuk kuliah, kena banyak hafal, kena fahamkan setiap tajuk sebaiknya. :)
Pensyarah Makmal dan Kuliah: Puan Siti Azrehan bt Aziz

Seterusnya Subjek MPW (PAI), ia seperti anda segarkan kembali ingatan anda kepada subjek Pendidikan Al-Quran dan Sunnah, dan Pendidikan Syariah Islamiyah. Fokus dalam kelas, skor pada pembentangan dan ujian.
Pensyarah saya : Ustazah Siti Zaleha bt Ibrahim

Untuk STP, itu bukan subjek sebenarnya, tetapi itu Usrah. :) Usrah wajib hadir. Kalau gagal Usrah, gagal semester keseluruhannya. *kena ulang semester*

Ok, itu sedikit gambaran tentang subjek untuk Semester 1.

Alhamdulillah, berjaya mendaftar untuk semester 2. Subjek yang akan dipelajari ialah,


STP 2000 - SISTEM TARBIYAH PELAJAR
MPW1233 - MALAYSIAN STUDIES
FLKP2003 - KEMAHIRAN KOMUNIKASI UNTUK PROFESIONAL MUSLIM
FLEE2113 - ENGLISH II
FLAI2113 - AL-LUGHAH AL-ARABIAH LI AL-DIRASAH AL-ISLAMIAH II
FIQU2103 - ULUM AL-QURAN
FIQT2102 - TAFSIR AL-QURAN

Semuanya seperti menarik. he he. Malaysian Studies tu kiranya Sejarah la.
Yang lain, insya-Allah akan cuba skor lagi. :) Insya-Allah, Amiin.
cukup excited ! ^^

Daftar penempatan juga sudah. Alhamdulillah, semester pertama, aku tinggal di tingkat 8. Tapi untuk semester 2, insya-Allah, akan menetap di tingkat 3. Mudah untuk bergerak, turun naik tangga, tanpa menunggu lif yang sentiasa out of services. oppss. #fakta

Kenapa aku pilih tingkat 3? Sebab:

1) Aku akan tinggal dengan rakan sekampung Mantin denganku.
Tuan Presiden Persis, Raihan Kamarulzaman. Lagipun, mudah untukku belajar dan menimba ilmu daripada beliau. :)
2) Dekat dengan Masjid, Kafe, tempat pelajar asasi melepak dan sebagainya.
3) Tidak perlu menunggu lif yang berkurun lama asyik rosak.

Okey, itu sahaja coretan kali ini.
Adios~ babai ! *lambai-lambai* Assalamualaikum.

Share:

Saturday, November 03, 2012

bingkisan titian

[tajuk memang tak boleh merepek lagi ke?]

Assalamualaikum w.b.t.

motif letak gambar ni? kredit: google.
Dengan nama-Nya, aku memohon perlindungan 24 jam 7 hari seminggu daripada terjebak ke kancah kebinasaan. (ini bukan iklan perlindungan 24 jam daripada nyamuk. sekian)

OK ! Apa khabar semua? Hebat? Positif? <--- ayat biasa

Alhamdulillah, hari meniti hari, aku meniti di jalanan cuti. Mengisi ruangan diberi seadanya sebaiknya. (cukup, jangan terlalu berfalsafah. ;p)

Minggu ini minggu ketiga saya bercanda dan berjimba-jimba menjalani cuti semester pertama. Sepatutnya kan, minggu ni adalah minggu kami menguruskan Minggu Taaruf Asasi untuk ambilan November 2012. Tapi akhirnya, berita baik muncul. Minggu Taaruf dibatalkan.

What? Macam mana boleh batal pula? Ya Allah... Tiada intake ke sesi ini? <---Itulah antara ayat-ayat terkejut daripada kami para pengurus minggu taaruf. he he..


Apa yang penting, cuti perlu diteruskan. aha!

Alhamdulillah, cuti kali ni banyak yang berlaku dan sudah diselesaikan.

Antaranya, Hari Raya Aidiladha disambut dengan sederhana. Pada hari kedua, famili sebelah bondaku mengadakan Kenduri Arwah dan Majlis Sambutan Hari Lahir. Bermula pada tengah hari dengan bacaan Yasin dan tahlil. Kemudian, makan-makan untuk jemaah Masjid.

Sebelah petangnya pula, kami semua mengadakan sambutan hari lahir untuk adikku Anis Adriana Fitryah, tiga pupu (eh, betul ke? ayah kepada mak budak ni sepupu nenek aku. ha, kira betul la kot..) aku, Nur Zara Aniqah, dan ayah saudaraku yang kupanggil 'Ayah De', Mohammad Asri Annuar.

Kawan-kawanku yang sempat datang, dua orang sahaja. Raihan dan Syaqirin. Yang lain sibuk agaknya. Maklumlah, raya kedua. ahak~

Peristiwa lain ialah, aku sudah berjaya mendapatkan Lesen P ! yeay \o/ ! Setelah bertahun-tahun menunggu, akhirnya inilah masa yang sempat untukku memperoleh lesen. Okey, no komen. lepas ni, kena banyak praktis je. ;P

Lagi apa lagi ek? haha. lupa sudah lupa. hish~

Ha! Awal minggu ketiga ni, aku dan rakan-rakan pergi ke KL Sentral. Lawatan ke Ekspo Buku Islam. *Motif sebut Lawatan? haha* Ya ! hangout bersama pelajar foundation (kalau bahasa indonesia, mereka sebut pondasi. ya buk, studen pondasi. haha) . Ada yang datang dari Kuala Selngor, Rawang, Gombak, dan Subang. After that, kami pergi Midvalley dan main bowling, makan-makan, jalan-jalan sampai petang. Lepas tu semua berpecah, dan balik.

*dulu hangout ni perkara paling aku rasa peliks~ ahak! jakun jap*

OK_bai. tiada apa yang nak diceritakan lagi, jumpa di lain siaran. ahak ! Assalamualaikum !

*lepas tengok cerita Cinta Vlog, rasa macam nak buat vlog pula. *k, mimpi* #kidding

#Bahasa yang digunakan dalam posting ini adalah bukan menggunakan bahasa melayu yang tepat. maaf ! *tunduk-tunduk gaya Jepun*

#posting ini bukan posting ilmiah. sekadar luahan bicara. Jadi tiada ruangan komen dari FB. he he. ;p
Share:

Thursday, November 01, 2012

Sebuah Doa, Memohon Istiqamah

Di Ekspo Buku Islam. KL Sentral.



Aku membelek-belek ratusan buku bernuansa Islami. Tekun mencari buku yang diimpi. Satu buku ke satu buku, booth ke booth, rak ke rak, meja ke meja.

Tiba-tiba telinga terkesan dengan sebuah perbualan (mungkin pertanyaan) antara seorang wanita Muslim tidak berhijab dengan seorang petugas ekspo di sebuah sudut. Sambil menoleh ke arah sudut itu secara senyap-senyap, telingaku memainkan peranannya.

"Adik, akak sedang cari buku-buku seperti ini. (Menunjuk sebuah buku). Kalau boleh yang macam biografi ke apa namanya tu. Yang ceritakan tentang kehidupan." kata perempuan itu kepada petugas.

Kemudian mereka berlalu ke sudut yang agak jauh dari tempat mereka berbual tadi. "Membeli buku lain agaknya," getus hatiku.

Beberapa ketika, aku menuju ke sudut di mana tempat perempuan tadi berbual bersama petugas.

Agak menyentuh hatiku bila mana aku dapati, buku yang beliau pegang tadi bertajuk,

Bagaimana Akhirnya Aku Bertudung?

Ini bukunya. Gambar ini dipetik dari Google.
Allahu Akbar. dalam fikiranku, aku yakin perempuan itu berusaha memujuk dirinya untuk bertudung. :') Justeru, aku memohon kepada kalian untuk mendoakan agar beliau berjaya memakai tudung dan istiqamah dalam memakainya.

Beliau tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan kita, namun mendoakan seseorang tanpa pengetahuannya amat mudah termakbul. Insya-Allah,

Wallahua'lam.

Sila tinggalkan komentar. :)

Share:

Friday, October 26, 2012

Pembentangan, Qurban dan Haji.


‎[SalamAidiladha] 

Gambar: Iluvislam.com

Di hari yang mulia, ayuh kita hayati sirah pengorbanan Nabi Al-Khalil Ibrahim a.s, Siti Hajar, dan Nabi Ismail a.s, juga Siti Sarah.

Audit diri kita, bagaimana kita aplikasikan kisah pengorbanan mereka dalam kehidupan?

Ibadah Qurban dan Haji diibaratkan seperti Assignment Presentation.

Jika Presentation,
Lagi cantik kita persembahkan (dari segi stail slaid, warna slaid, penampilan pembentang), lagi banyak dapat markah.

Begitu juga Qurban,
Lagi elok haiwan yang dipilih (dari segi jenisnya, warnanya, cara penyembelihannya), lagi banyak dapat pahala.

Begitu juga Haji,
Lagi elok tertibnya Haji kita (sempurna Wajib dan Rukunnya, Perelok Sunnah, dan lain-lain), maka makin bertambah rapat kita dengan Allah.

Insya-Allah, Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar, Walillahil-hamd ^_^

Selamat Hari Raya Aidiladha dari saya sekeluarga. ^_^

Tinggalkan komentar. :)
Share:

Wednesday, October 24, 2012

Ayam Goreng : Siapa untung?


Fikir semula siapa untung.

Ini hanya CONTOH. Ayam Goreng.

Gambar Hiasan : Ayam Goreng
Sebelum:
Saiznya Sederhana, tak terlalu besar, tak terlalu kecil.
Harganya RM3.00

Selepas:
Saiznya kecil, isinya tiada, banyak yang tulang.
Harganya RM2.50

Sebelum ini, kita membeli ayam goreng dengan harga yang mahal! Memang mahal, RM3.00 tu. Kemudian kita mendesak agar harga diturunkan. Dan hasil perbincangan dan campur tangan diplomasi, akhirnya kata sepakat ditemui. Harga berjaya diturunkan. Kita rasa selesa dengan harga baharu tersebut.

Kemudian, selang beberapa hari, kita dapati saiznya semakin kecil. Dengan harga yang kita rasa murah, kita membeli 2 ketul.

Chop! cuba kita fikir, dalam hal ini siapa yang untung? Kita atau Peniaga?

Peniaga, tak boleh salahkan mereka kerana motif perniagaan juga adalah mengaut keuntungan maksimum.
Ini yang menjadikan ia sebagai satu dilema kepada kita. Merekalah satu-satunya tempat di mana kita membeli. Dekat. Tiada lain. Jika ada pun, kena pergi keluar kampus.

Yang untung adalah Peniaga. Kalau satu dan bersaiz besar, mereka dapat RM3.00, tetapi bila dikurangkan harga dan saiz, mereka memperoleh RM5.00 hasil daripada 2 ketul yang kita beli.

Mindset kita kata, "Nasib baik kita beli dua ni RM5.00, kalau dulu beli dua RM6.00 !"

Nah, dengan mudah kita ditipu oleh peniaga, yang merupakan natijah daripada usaha kita juga. Kita menipu diri sendiri. Bijak kan?

Khulasahnya, kalau nak usaha turunkan harga, cari peniaga baharu. Kalau tidak, tak perlu bersusah payah nak suruh peniaga sekarang turunkan. Kekalkan harga maka kekallah saiznya. Jangan kita rasa bijak dengan apa yang kita lakukan. Kelak kita yang ditertawa orang.

[baca posting ini sepertimana anda berada dalam kampus. tq]

Sila berikan komentar.

Share:

Tuesday, October 23, 2012

toleransi atau hipokrit?

*posting kali ini mungkin agak emosi (tetapi ayat masih dalam kawalan 'Bahagian Pengawalan Emosi-Bahasa Zahirul Nukman' *k, merapu). Macam biasa, kalau salah tegur, Kalau baik ambil, Kalau buruk buang.

Pernah dengar tak apa itu toleransi? Bagaimana pula dengan hipokrit? Apa kaitan antara kedua-duanya?

Baiklah, berdasarkan Kamus Dewan edisi kedua maksud toleransi ialah sikap sabar dan bertolak ansur atau berlebih kurang / sikap dapat menerima atau menghormati pen­dapat, fikiran orang lain. (Saya lebih suka maksud: sikap dapat menerima atau menghormati pendapat)

Manakala maksud hipokrit pula adalah orang yang berpura-pura berperangai (berkelakuan, bersifat, dll) baik / orang yang memperlihatkan keadaan diri yang berlainan daripada yang sebenarnya.

Kaitan kedua-duanya adalah hubungan sesama manusia. :)
---------

Gambar Hiasn | Saya bukan seperti dalam gambar ! :)
Inilah dilema yang saya lalui sekarang. diri saya seadanya cuba untuk 'masuk' kepada semua kawan. Umum mengetahui bahawa setiap orang mempunyai perangai masing-masing. Ada yang alim, ada yang biasa-biasa, ada yang suka membaca, ada yang minat anime, ada yang merokok, ada yang happy-go-lucky, dan macam-macam lagi tabiat dan perangai yang Allah cipta.

Allah s.w.t ada berfirman, yang bermaksud:
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya) [Al-Hujurat:13]

Memang tabiat saya adalah cuba untuk boleh masuk dengan semua orang. Walaupun kadang-kadang kita kekok dengan perangai mereka, tapi saya masih mencuba. Tapi, jika memang tak boleh amasuk, memang tak boleh buat apa la. he he.

Bila melepak dengan kelompok alim, kita ubah jadi agak baik. Bila dengan yang biasa-biasa, kita jadi macam biasa. Bila lepak dengan peminat anime, kita tengok cerita anime sama-sama. Bila melepak dengan perokok, kita buat seperti biasa. Saya tidak merokok, harap maklum.

Kadang-kadang bila kita berborak, mereka (semua golongan) ada pendapat masing-masing terhadap satu-satu isu. Kelompok A tak suka perangai kelompok D. Kelompok C, ada cerita yang lain pula. Kelompok B, mereka ada pandangan lain.

Bila mereka semua berkumpul, mulut masih senyum. Tapi hakikat sebenar disimpan, dipendam. Itu terpulang pada mereka. :)

Cuma, yang agak merana adalah saya. Kelompok A cakap ni, saya sokong, kalau salah ada tegur sikit-sikit, bukan semua. Begitu juga dengan yang lain. Sehinggakan seolah-olah saya tersokong yang salah, dan di tempat lain, saya sokong yang betul.

Bila pendapat mereka bertembung, kelompok A dengan pendapat yang mereka rasa betul, manakala kelompok B dengan pendapat yang mereka juga rasa adalah betul.

Dan akhirnya, saya terpaksa keluar daripada kedua-dua kelompok. Tujuannya adalah mudah bagi saya untuk memberi penerangan secara natural, dan tanpa terikat antara mana-mana pihak.

Ya! itu yang saya cuba buat. Kita tidak boleh mudah menghukum (memang bukan mudah), Apa yang boleh kita buat hanya memberi harapan, mendorong mereka ke arah yang baik.

Biar saya dituduh hipokrit atau apa-apa lain, walhal saya cuba bertoleransi demi menyampaikan kebaikan kepada semua. Niatku hanya untuk menjadi orang tengah, yang punya pandangan yang win-win situation, yang bebas berprinsip tidak terikat dengan pandangan yang terlalu literal (Syadid) dan liberal (Longgar).

Wallahua'lam.

Macam biasa, kalau salah tegur, Kalau baik ambil, Kalau buruk buang.

Boleh berikan komentar. :) Terima kasih

Share:

Saturday, October 20, 2012

Perbincangan Kedai Kopi


Gambar Hiasan: Kopi kalau dicicah dengan kuih bahulu, memang sedap - Florence Tan
Assalamualaikum ! Bagaimana hidup anda? indah? seperti yang dirancang atau ada perkara emergency berlaku? Apa-apapun, sama-sama kita berdoa agar kita semua berjaya menjalani kehidupan dengan baik sehingga Syurga kelak. Amiin. :)

Okey ! berbalik kepada tajuk kita pada pagi kali ini, sememangnya kedai kopi adalah tempat yang paling sibuk di dunia #faktasendiri. Bangun pagi, pergi surau/masjid utnuk solat subuh. Lepas habis solat, terus pakcik pakcik ni pergi berkumpul di kedai kopi (dulu kedai kopi, sekarang kedai mamak).

"Mamak, roti canai dua, kuah asing"
"Mamak, teh tarik satu !"

Fenomena ini bukan sekadar bagi bangsa Melayu semata-mata, tetapi masyarakat Cina juga turut sama me-lepak di kedai kopi.

"Mamak wo, bagi itu nasi lemak dua, makan sini lo.. sama itu teh tarik kurang itu gula" 

*yang bekerja bukannya mamak, sekarang ni kan ramai mat-mat dari Bangladesh, mereka pun angguk-angguk je la menerima pesanan.

*okey, sebenarnya memang ada kaitan dengan tajuk, tapi isinya sudah lewah. merapu. hehe. maaf

Kedai Kopi. Perkara biasa-biasa yang boleh memungkinkan banyak perkara berlaku.
Kedai kopi adalah salah satu wadah terpenting kepada pendakwah khususnya (Muslim semua tanpa mengira siapa) bagi menyampaikan ilmu dan nilai agama walau secebis.

Perbincangan Kedai Kopi biasanya membincangkan hal-hal isu yang berlaku dalam kampung/kawasan perumahan, isu yang terdapat dalam surat khabar seperti Politik dan Sukan (famous issues). Jadi, pendakwah kedai kopi boleh sahaja berborak bersama pelepak kedai kopi lain sambil mengaitkan topik perbincangan dengan agama. :)

Berbincang, bersoal jawab. Mana tahu, buah fikiran pakcik pakcik ini lebih baik daripada apa yang kita fikirkan? Sebab itu merujuk di awal kata-kata di atas, segala kemungkinan boleh berlaku.

Cuma, jangan pula kita terus menghukum apa yang salah. Tegur dengan hikmah agar terkesan dalam hati. Insya-Allah kita boleh !

Kalau tak silap (kalau salah harap tegur), Al-Syahid Imam Hasan Al-Banna juga menggunakan kaedah ini (berdakwah di kedai kopi) selepas beliau dihalang daripada mengajar di Masjid.

Apa-apa pun, tugas dakwah adalah tugas semua. kerana Islam itu inklusif, bukan eksklusif untuk sesiapa. Ia untuk semua. Sekian bertemu lagi di lain coretan. Wallahua'lam.

Macam biasa (macam la biasa...), kalau salah sila tegur, kalau baik ambil, kalau buruk buang.
Share:

Sunday, October 14, 2012

Menjalani Cuti Semester Pertama

Berubah ! Nah, semua orang inginkan perubahan.
Berubah dari yang buruk, kepada yang baik.
daripada yang baik kepada lebih baik !

Itu pengertian umum tentang berubah atau berhijrah.

Alhamdulillah, Semester Pertama sebagai Mahasiswa Asasi berjaya kutempuhi. Banyak pengalaman baru, pendedahan yang lebih universal, pemikiran yang lebih liberal dan macam-macam lagi dogma dan norma yang dilalui. :)

Selamat Tinggal Bilik. :D

Cuti. Yang diberi hanya 3 minggu. 3 minggu ini jugalah aku penuhi dengan pelbagai aktiviti.

Aktiviti Khususku untuk minggu cuti ini adalah 'Menguruskan Progrm Taaruf Asasi KUIS" untuk ambilan November 2012. Dan aku ditaklif sebagai Setiausaha. Nama pun s.u, jadi kerja memang banyak dan mobilisasi amat penting! Mujur, tuan pengarah program tinggal sekampung. Mantin ! he he. Kaau tak, tak tahu macam mana nak bergerak.

Inilah hasilnya buku-buku milik sendiri dari rumah dan KUIS yang tak tahu mana lagi nak letak. :)

OK, itu tentang Minggu Taaruf Asasi KUIS. Berbalik kepada diriku sebagai penulis, oh! Aku seperti terus hanyut meninggalkan papan kekunci, membiarkan ideaku terus tenggelam lemas dalam lautan kehidupan.
Sepertinya, idea itu masih ada, cuma kemahiran elaborasiku semakin kurang tajamnya. Aduh! ditambah lagi dan lagi dengan kemalasan yang melampau. Ini juga disebabkan desakan dan paksaan juga tidak kuterima. Jadi, penulisanku terpaksa dibantutkan.



Alhamdulillah, ini kalilah aku berjaya mengemaskini, melepas gian menaip di kamar blog ku ini. Oh! aku rindukan penulisan, aku perlu tingkatkan pembacaan. Membaca, membaca, dan membaca, itu kuncinya.

Sekian, Wasalam.

#maaf, andai bahasa yang kugunakan agak tidak tersusun dan terumbang-ambing.
Share:

Tuesday, October 09, 2012

Peperiksaan Akhir Semester 1


Tiada Komentar. Hanya Pengumuman. Syukran !


Jadual Peperiksaan Akhir Semester 1.| Kursus Asas Pengajian Islam.

8 Oktober 2012 | Isnin

9.00 am - 12.00 pm
PKK : FLAI 1113 - Al-Lughah Al-Arabiah Li Al-Dirasah Al-Islamiah I
2.30 pm - 5.30 pm
PKK : MPW 1143 - Pengajian Islam

9 Oktober 2012 | Selasa

9.00 am - 12.00 pm
PKK : FIAK 1103 : Al-Madkhal Li Al-Aqidah Wa Al-Akhlak
2.30 pm - 5.30 pm
DPU : FTSC 1103 : Introduction To Computer

10 Oktober 2012 | Rabu

9.00 am - 12.00 pm
DPU : FLEE 1113 : English I

11 Oktober 2012 | Khamis

9.00 am - 12.00 pm
DPU : FLAM 1103 : Al-Masadir Li Al-Dirasah Al-Islamiah


*DPU = Dewan Peperiksaan Utama, KUIS
*PKK = Pusat Konvensyen KUIS.
Share:

Wednesday, September 19, 2012

Madrasah Tarbawi: Ustaz Syed Abdul Kadir Aljoofre


Antara bingkisan yang sempat dicatat semasa Madrasah Tarbawi malam tadi (14 Sepember | 28 Syawal) di Masjid Al-Azhar, KUIS oleh Al-Fadhil Al-Habib Al-Ustaz Syed Abdul Kadir Aljoofre. Tajuk Asal ceramah ialah: Ada Apa Pada CGPA?


1) Kalau dah namanya Pelajar, nak tak nak kena belajar. Belajar itu sebagai perkara yang utama. Bukan menjadikan main game atau menonton filem sebagai kerja utama !

2) Belajar sepenuh masa, bukan hanya hobi mengisi masa yang ada.

3) Belajar bukan sebab peperiksaan, tetapi sebab keberkatan ilmu.

4) Mahasiswa Berpolitik: Mahasiswa jangan hanya mengkritik, tetapi mesti berfikir bagaiman untuk mengubah.

5) Setiap orang ada kelebihan masing-masing, gunakanlah kelebihan itu untuk tegakkan Islam. Kreatif dalam Berdakwah.

6) Betulkan niat dengan bertanya 'kenapa aku kena buat benda ini?' Maka, kita jawab 'Kerana Allah'. Ia sama fungsi seperti lafaz niat dalam solat, iaitu meyakinkan dan menguatkan niat.

7) Berkreatif dalam bekerja. Susun semua kerja dengan baik. Kreatif dalm 'multi-tasking'.

8) Kalau nak mengajar kitab, pastikan betul-betul faqih dan faham dengan apa yang diajar. Mesti jadi Ustaz. Ustaz adalah Mengajar.

Tapi, kalau nak sebarkan apa ada pada Islam, semua boleh lakukan. Tanpa perlu mengajar kitab. Tanpa perlu memegang title Ustaz. Semua kita Pendakwah.

Itulah beza Pendakwah dan Ustaz.

Wallahua'lam.
Share:

Cara Serban Nabi.


Assalamualaikum semua ^_^

Alhamdulillah, saya memperoleh sedikit ilmu semasa menyertai halaqah Subuh baru-baru ini.

Ada rakan berkongsi ilmu, beliau mengatakan, ada 6 stail Nabi Muhammad s.a.w mengikat serban.


1) Serban 1 ekor di belah kanan. (tutup telinga kanan, Nabi memakai sewaktu perang)
2) Serban 2 ekor di sebelah kiri dan kanan. (tutup telinga kiri dan kanan, Nabi memakai juga sewaktu perang)
3) Serban yang nabi letakkan ekor dari belakang ke depan dan Nabi selitkan di bahagian atas hadapan.(Nabi pakai stail ini tatkala memasuki tandas)
4) Serban 1 ekor di belakang. (Seperti yang biasa nampak)
5) Serban 2 ekor di belakang. (Ini pun sudah biasa dilihat)
6) 2 Serban: 1 serban macam biasa, dipakai dengan kain rida'/serban besar (ada namanya tu, tapi tak ingat) di kepala.

Wallahua'lam.
Share:

Saturday, September 01, 2012

[Nota 3] Kuliah Kitab : Tafsir Al-Quran


#Kuliah Kitab: Tafsir Al-Quran yang kami ikuti akan berjalan setiap Isnin jam 12.30 pm -1.30 pm bertempat di Masjid Al-Azhar KUIS. Kuliah Tafsir disampaikan oleh Ustaz Abu Zaki Ismail, pensyarah Akademi Pengajian Islam KUIS. Segala informasi akan dikongsikan disini secara berkala, seperti yang sedang kami terbitkan di blog. Insya-Allah.

Salam, kita sambung kuliah kitab untuk nota yang ketiga. Maaf kerana menunggu lebih lama. ^_^

[Nota 3] Kuliah Kitab : Tafsir Al-Quran.
Oleh: Ustaz Abu Zaki bin Ismail.





Surah Al-Baqarah: 26-30

Ayat 30 membawa maksud:

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya".

- Perkataan 'Wa Iz' (Dan Ketika) bermaksud Allah suruh kita ingat peristiwa ini dan mengambil iktibar daripadanya.

- Daripada ayat ini, kita dapati bahawa Manusia ditugaskan sebagai KHALIFAH di muka bumi.

Siapa Khalifah?
Ada 3 tafsiran Khalifah.

1. Pengganti Allah di Muka Bumi.
Pengganti Allah di muka bumi bermaksud Penjaga Amanah Allah di Dunia ini. 
Hebatnya Islam berbanding Golongan Kuffar. 

Jika di Rom, Penguasa dipanggil Kaisar
Jika i Parsi, ia dipanggil Kisra,
Di Rusia, ia dipanggil Czar (sebut: Zar)
Di China dipanggil Maharaja

Tetapi dalam Dunia Islam, Pemimpin hanya digelar pengganti (Khalifah). Di Dunia iani sebagai pemegang amanah semata-mata. Kita tidak memiliki apa-apa.

2. Makhluk Yang Silih Berganti
Kepimpinan yang silih berganti. Wafatnya Nabi Muhammad, diganti Saidina Abu Bakar. Jatuhnya Khilafah Umaiyah, diganti Khilafah Abbasiyah. Dan seterusnya...
Ini juga membawa maksud, kita mewarisi perkara baik, maka serahkan kepada Penciptanya dengan keadaan baik.

3. Manusia sebagai Khalifah bermaksud kita pengganti kepada makhluk lain sebelum manusia di Bumi. Mungkin Jin / Haiwan dan lain-lain.

Ini sekaligus membawa maksud, Manusia tidak kekal di Dunia ini.

- Baik, isi seterusnya. Malaikat di dalam ayat ini memberikan soalan. Mereka bertanya bukan kerana protes "Kenapa la Allah jadikan Manusia sebagai Khalifah?"

Tetapi ada hikmah disebalik peristiwa ini. :)

Malaikat tidak akan sesekali menderhaka atas apa yang disuruh, dan akan melakukan setiap arahan. Malaikat merupakan Maklhuk yang amat patuh pada Allah.

Ayat ini menggambarkan, Mereka sentiasa bertasbih dengan memuji Allah dan mensucikan Allah. itu tugasa utama Malaikat.

- Dalam ayat ini juga menggambarkan sikap Manusia secara fitrahnya, membuat bencana dan menumpahkan darah. Atau dengan erti kata lain, kritis dan sering berlaku ikhtilaf.

Menurut Al-Syahid Sayyid Qutb, dengan sifat 'suka membuat bencana dan menumpahkan darah' inilah menjadikan Bumi ini makmur. 

Kerana apa? kerana dengan sifat Manusia yang kritis dan dan sering khilaf inilah menyebabkan hasil bumi ditemui untuk dimanfaatkan. 

Sekiranya Malaikat menjadi Khalifah di Muka Bumi, maka Bumi ini tiada perubahan dek kerana sifat Malaikat hanya beribadah kepada Allah dengan memuji dan mensucikan-Nya.

- Allah s.w.t mengakhiri ayat ini dengan "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". Allah maha mengetahui segala sesuatu.

Wallahua'lam. :)

Share:

Tuesday, August 28, 2012

[Nota 2] Kuliah Kitab : Tafsir Al-Quran.

As-Salam, kita sambung yang semalam ya. 

Oleh: Ustaz Abu Zaki bin Ismail.


Surah Al-Baqarah: 26-30

Ayat 28 bermaksud:
Bagaimana kamu kufur (mengingkari) Allah padahal kamu dahulunya mati (belum lahir), kemudian Ia menghidupkan kamu; setelah itu Ia mematikan kamu, kemudian Ia menghidupkan kamu pula (pada hari akhirat); akhirnya kamu dikembalikan kepada-Nya

(untuk diberi balasan bagi segala yang kamu kerjakan).

> Ayat ini berbentuk Soalan. Kenapa Allah Tanya?
Allah tanya bukan bermaksud Allah tidak tahu. Tetapi, Allah menimbulkan persoalan supaya Manusia berfikir dan bermuhasabah.

> Allah menceritakan siapa diri kita. Segala Timeline hidup mati kita telah diketahui Allah (Allah Maha Mencipta), Kehidupan kita sebelum dilahirkan, setelah dilahirkan, selepas mati, dan setelah dibangkitkan semula. Jadi mengapa perlu kufur?

Ayat 29 bermaksud:
Dialah (Allah) yang menjadikan untuk kamu segala yang ada di bumi, kemudian Ia menuju dengan kehendakNya ke arah (bahan-bahan) langit, lalu dijadikannya tujuh langit dengan sempurna; dan Ia Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

> Allah cipta semua hasil bumi untuk kita.
> Allah mencipta Bumi dahulu, kemudian Langit.
> Langit ada 7 lapisan.
Ada yang andaikan 7 lapisan Langit kita (Atmosfera)
Ada yang andaikan 7 lapisan langit itu 7 planet disekeliling Bumi (Andaian ini ditolak)
dan terdapat banyak lagi andaian. Hakikatnya, Allah lebih mengetahui.
Ada hadith mengatakan: Serendah-rendah langit adalah yang dihiasi bintang.

[bersambung...]
Share:

Monday, August 27, 2012

[Nota 1] Kuliah Kitab : Tafsir Al-Quran.


Oleh: Ustaz Abu Zaki bin Ismail.



Sumber: Google Image

Surah Al-Baqarah: 26-30

Ayat 26 Allah membuat perbandingan. 

Mengapa Allah membuat perbandingan? Ada Hikmah yang tersembunyi.

Orang Yang Beriman akan Mempercayai perbandingan tersebut.
Orang yang kufur akan mempersoalkan kenapa dan kenapa.

Sama seperti Belajar/ Kaji Sains.
Ada yang makin bertambah keimanan. Namun, tidak sedikit yang bertambah kufur.

Orang yang disesatkan itu ialah Orang-orang Fasik.

Ayat 27 memperihalkan siapa Orang Fasik.

Orang Fasik dalam ayat tersebut ada 3 definisi.
1) Orang Yang Merombak Perjanjian dengan Allah sesudah diperteguhkan. Perjanjian dengan Allah bermaksud beriman/ Amar Makruf Nahi Munkar.
2) Orang Yang Memutuskan Apa Yang Allah Suruh Sambung. Bermaksud: Persaudaraan/ Silaturrahmi.
3) Orang Yang Membuat Kerosakan (Dengan Melakukan Maksiat) di Muka Bumi.

*Maksiat juga merupakan Kerosakan. Sebagai contoh, Zina. Dari nilai Islam, ia dikira 'merosakkan' setelah mengira aspek kerosakan nasab dan adab. Namun, bagi Kafir, zina tidak dikira kerosakan. Inilah beza Islam dan Kafir.

[bersambung...]

Share:

Friday, August 24, 2012

Kita Promoter, Kita Duta !



Sebuah Syarikat telah menghasilkan sebuah barangan yang mempunyai ciri-ciri yang amat menakjubkan.

Kita ambil contoh, Kereta.
Ciri-cirinya dapat dilihat melalui:
> Jenis Enjin,
> Gear
> Rekaan Luaran dan Dalaman
> Hal-hal Keselamatan
> Ketahanan dan lain-lain.

Syarikat pengeluar berusaha mempromosikan kereta keluara mereka untuk dibeli oleh bakal pelanggan mereka.

OK, begitu juga dengan kita sebagai seorang Muslim (Orang islam). Seharusnya kita sebagai seorang muslim wajib mempromosikan ISLAM kepada umum.

Apakah Ciri-Ciri khusus Agama Islam?

Di sini saya kongsikan kepada anda semua mengenai ciri-ciri khusus Agama Islam.




1) Rabbaniyah

Apakah itu Rabbani. buan kumpulan Nasyid Rabbani ya? Hehe..
Rabbani bermaksud KETUHANAN. Satu-satunya agama di Dunia yang mempunyai unsur ketuhanan ialah Islam.

Unsur Ketuhanan ini berada dalam setiap perbuatan, percakapan dan semua yang berkaitan dengan ISLAM. Segalanya berpaut pada Tuhan, Allah.

2) Syumuliyah

Syumul pula bermaksud MENYELURUH. Islam itu bukan berada pada aspek spiritual semata-mata. Tetapi ia merangkumi seluruh aspek kehidupan. Orang kata "The Way Of Life". Ini sekaligus menolak dakwaan yang mengatakan agama hanya berada dalam rumah ibadat.

3) Inqilabiyah

Inqilab bermaksud tegaknya Islam dengan runtuhnya Jahiliah. Maksudnya begini. Jika seorang bukan Islam kemudian memeluk agama Islam (convert to Islam), maka secara tidak langsung, beliau hendaklah meninggalkan upacara keagamaan sebelum ini dan apa-apa tabiat yang bertentangan dengan Syariat.

4) Alamiyah

Islam itu bersifat Global/Universal. Islam itu sesuai untuk semua manusia di mana jua mereka berada. Ia bukan seperti Agama Samawi lain yang diturunkan untuk kelompok tertentu, tetapi ia merangkumi semua masyarakat di Dunia.

5) Waqi'eyah

Waqi'eyah bermaksud realiti dan mengikut kondisi. Sebagai contoh mudah, Menutup Aurat bagi Wanita. Di Malaysia,lebih mudah untuk memakai tudung dengan berbaju agak longgar. Tetapi di negara lain, Ada yang memakai pakaian litup satu badan. Begitu juga dengan negara-negara lain. Ini mambawa maksud islam itu bukan Idealisme semata-mata tetapi berpegang pada realiti.

6) Thabat wa Murunah

Thabat wa Murunah bermaksud, Tetap dan Anjal. Fix and Flexible.
Maksud di sini, Islam itu Fix pada Hukum, tetapi fleksibel dari segi pelaksaannya.

Contohnya: Solat. Solat 5 Waktu dari Hukumnya ialah Wajib. Namun, dari pelaksanaannya, ia boleh dijamakkan/diqasarkan/dijamakqasarkan mengikut keadaan seperti sakit, musafir dan macam-macam sebab lagi.

7) Wasathiyah

Wasathiyah bermaksud Pertengahan dan Terbaik. Seperti yang selalu dihebahkan. Wasathiyah berdiri di antara 2 pandangan yang melampau. Terlampau Ketat (Rigid/Jumud) dan Terlampau Longgar (Liberal/Plural).

Jadi, kepada kita sebagai seorang Muslim, hendaklah berusaha mempromosikan ciri-ciri Islam kepada semua orang di sekeliling kita. Kita DUTA ISLAM ! Kita Daie Muda ! Kita Penggerak dan Penegak Hukum Islam. Allahu Akbar !.

#segala kesilapan dan kesalahan harap dapat diperbetulkan dan ditegur. (^_^)V

Wallahua'lam. :)
Share:

Tuesday, August 14, 2012

Metodologi Usrah. ;)

#sekali lagi, tajuk entri dah macam tajuk Kertas Kerja Seminar. Ngee~

Sumber: Google
Assalamualaikum w.b.t. semua.

Artikel ini ditulis atas kesedaran bahawa Sistem Usrah kini semakin lama tidak begitu menerapkan unsur tarbiyah ruhiyyah. Sebab apa saya berkata begitu?

Wujudnya Dua Pendapat...
Pendapat Pertama: Golongan yang terlalu ketat/rigid dengan perlaksanaan usrah dengan mengatakan 'Usrah Hanya Pada Halaqah Ilmu'.
Pendapat Kedua: Golongan yang terlalu leberal dengan perlaksanaan usrah. Hakikatnya mereka tidak menyukai sistem Usrah yang nampak 'formal' (Atau istilah lain, kolot dan tidak progresif). Pelaksanaan mereka lebih kepada aktiviti luar seperti Futsal, Bowling dan lain-lain.

Pengenalan Usrah *sebelum apa-apa, kita belajar sikit tentang usrah ni ye :):

Usrah dari bahasa, berasal dari kalimah Arab, (الأسرة) yang bermaksud keluarga.
Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, keluarga bermaksud kaum, saudara mara, kaum kerabat, sanak saudara atau pun ia disebut sebagai Famili.
Dalam kamus al-Munjid fi al-Lughah wa al-A’lam adalah mufrad kepada (أسر ) iaitu satu kumpulan yang mempunyai hubungan yang kukuh.

Dari segi istilah, usrah  bermaksud kumpulan atau individu atau mukmin yang beriman dengan agama Islam, berusaha dan tolong- menolong di antara satu sama lain untuk memahami dan menghayati Islam berdasarkan kepada perintah Allah di dalam surah al-Maidah ayat 2 yang bermaksud
“Dan hendaklah kamu bertolong-tolong untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolong dalam membuat dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaan-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintahnya).
Sumber: Google

Sejarah Usrah:

Hakikatnya, Sistem Usrah telah dilaksanakan oleh Rasulullah s.a.w sendiri. Baginda berusrah bersama- sama para Sahabat di rumah al-Arqam bin Abi al-Arqam. Rasulullah s.a.w mengajar mereka yang hadir setiap ayat al-Quran yang diturunkan. Baginda juga menekankan proses pembinaan peribadi Muslim dalam diri para Sahabat.

Setelah Zaman kejatuhan Empayar Islam Turki Uthmaniyyah, Imam Hasan al-Banna melalui gerakan Islam yang diasaskan oleh beliau, Ikhwanul Muslimin telah menyusun kembali sistem Usrah dan diterapkan semula Tarbiah islamiah yang sebenar.

Usrah bukan hanya sebagai tempat untuk menyampaikan atau mendapatkan ilmu, malahan ia merupakan tempat untuk sesama ahli kumpulan membincangkan sesuatu masalah yang timbul dan juga tempat untuk membentuk peribadi dan sahsiah ahli usrah dan bertolong-tolong apabila ada ahli yang ditimpa kesusahan.

Usrah juga merupakan satu medium dakwah untuk berdialog mengenai Islam secara dinamik. Dengan ini ia dapat meningkatkan mutu ukhuwah atau persaudaraan antara Muslim.

---------------------------------------------

sumber: Google
Pandangan saya:
Bukan niat saya untuk membangkitkan mana-mana isu. Cuma sepanjang saya terlibat dalam aktiviti Usrah ini, macam-macam pandangan, method telah dibuat dan direka untuk nampak Usrah menarik. Usrah bukan tidak menarik, cuma kaedah nak menyampaikannya perlu dipelbagai.

Sebagaimana Pendapat Pertama di atas, Usrah hanya pada Halaqah.
Betul, adalah lebih elok sekiranya Usrah di buat dalam Halaqah.

"Ala, usrah lagi. bosan la !"
"Weh, Usrah ni memang duduk je ke?"

Ok-ok. ramai yag cakap macam tu. Tapi, cuba kita soal dri kita semula. Kalau duduk beriman sekejap pun kita tak boleh, bagaimana pula kita nak berjuang dalam tempoh yang lama.

Kalau serius dalam sejam dua kita dah lelah dan letih, belum lagi kia serius dalam perjuangan menegakkan Islam di dunia realiti.

Atsar dari seorang sahabat (tak ingat nama), "Ijlis Bina Nu'min Sa'ah" (Duduk Bersama, Beriman Seketika)

OK, harap sesiapa yang anti sangat dengan Usrah yang Formal ni, harap koreksi diri semula. Jangan buang 'keformalan' Usrah !!

Sementara Pendapat Kedua pula, Usrah Tidak Semsetinya pada Halaqah.
Betul juga, tidak semsetinya Usrah itu hanya pada formal.

Usrah ini kita fahami adalah keluarga. Ertinya ia berlangsung sepanjang kehidupan kita sehari-hari. Makanya, takkanlah kita nak usrah hanya 'duduk congok' dalam halaqah semata-mata seharian. Jadi, aktiviti lain yang bermanfaat perlu dilakukan sebagai alternatif lain dalam merapatkan ukhuwah antara ahli.

Ringkasan dari apa yang saya ingin bawa:

1) Hakikatnya Usrah itu adalah sepanjang kehidupan kita. Bukan hanya pada bermulanya Al-Fatihah dan diakhiri Tasbih Kafarah.

2) Usrah itu perlu fleksibel dengan keadaan. "Fundamentalis berjiwa Idealis yang Kontemporari".

3) Kita bahagikan Usrah kepada 2 bahagian, tanpa menolak semua dan mengambil semua. Dengan erti kata lain, Usrah yang melibatkan aktiviti luar perlu diadakan, TANPA TIDAK melakukan usrah secara formal.

4) Dalam perlaksanaan Usrah (sama ada di kampus atau sekolah), waktu yang ditetapkan oleh pihak kolej atau sekolah untuk Usrah adalah waktu usrah dilakukan secara formal. Sekiranya ingin melakukan usrah 'aktiviti luar', maka hendaklah dibuat pada waktu lain.

---------------------------------------------------------------------------------------

Kagum dengan program Usrah Musika yang melibatkan artis-2. Kini, para artis pun dah ada alternatif untuk soal jawab agama mengenai kehidupan mereka. Kita yang bukan artis bagaimana?

Sampai di sini sahaja penulisan 'panjang' saya. Moga bermanfaat hendaknya. Wassalam.
Share:
Copyright © Zahirul Nukman 2016. Powered by Blogger.

Selamanya Murabbi