Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Monday, October 28, 2013

Relevansi Taadibi.

Dalam perkongsian terbaharu, Murabbiku berpesan banyak perkara. Namun dek kerana kelemahan diri yang tidak membawa pengikat ilmu (baca: Pena dan Buku Nota), maka kutitipkan beberapa perkara utama (yang telah diolah dengan bahasa sendiri).


1. Jadilah Manusia yang Beradab.

Walau apapun aliran pemikiran, konsep dan pendekatan, jadikan Adab perkara yang utama.

Kamu Pro-ABC, jadilah Pro-ABC yang beradab.
Kamu Pro-Cendol, jadilah Pro-Cendol yang beradab.



2. Islam itu menyeluruh.

Bilamana dinamakan menyeluruh, maka mahu atau tidak, segala sistem yang berada di dunia ini, baik ekonomi, cara hidup, politik, bermuamalat dan menjalankan program, perlu diletakkan di bawah Islam.

Pemimpin, sebagai contoh, adalah golongan yang termasuk dalam sistem Pentadbiran Islam. Kedudukannya di atas sistem, tetapi ia hendaklah berada di dalamnya. Barulah Islam benar-benar memacu kehidupan.

3. Jangan berhenti untuk memberi.

Bilamana kini telah menjejak kaki ke alam Kampus yang penuh 'keterbukaan', maka jangan pernah untuk terus memberi. Berilah dengan sehabis baik, walaupun di blog, Facebook, Twitter, dan pelbagai lagi medium.

Alhamdulillah. Itu sahaja perkongsian ringkas yang boleh kutiti[kan di sini. Wallahua'lam.

p/s: Lama tak makan Lai chi kang. *tetiba*
Share:

Thursday, October 17, 2013

Hidup itu Hadiah.

Assalamualaikum semua.


Kita sedih. Sedih la. Nampak tak hadiah yang terbuka ni? haha. (motif gelak?)
Hadiah tu sebenarnya untuk adik aku, tapi dikoyakkan pembalutnya oleh sepupu aku yang kecil (si Amir) tu beberapa hari sebelum kuberikan kepada adikku. Tapi sekarang, hadiahnya dah diberikan kepada adikku, meskipun tdak berbalut. Ok, cerita habis. My point ada di bawah ni.

Barang yang berbalut,
Kalau dah dicabut balutannya,
ditanggal sarungnya,
didedahkan dirinya,

Maka tiada serinya lagi,
Kejutannya jua hilang, pergi.

Begitu juga hidup kita.
Kalau dicabut sifat malunya,
ditanggal pakaian kita,
didedahkan aurat kita.

Maka tiada izzah diri manusia,
Aib jua terbuka
maruah jua tercela.

Sehingga bertemu lagi !

p/s: Rajin sangat aku update blog ni dah kenapa? haha. -,-'
Share:

Wednesday, October 16, 2013

Pengubat lara

Assalamualaikum.
Terima kasih kepada akak (ke adik?) niqabist, yang sudi menangkap gambar kami. :) 

Assalamualakum (kali kedua).

Alhamdulillah, Sabtu lepas (12 Oktober), satu pertemuan kesatuan-semula (re-union) yang juga usrah telah dibuat. Saya panggil Lepak Kentucky boleh? haha. Sebabnya Usrah kami berjalan selama beberapa jam di tempat yang sama (KFC KL Sentral).

Setelah beberapa lama tidak berkumpul, selepas masing-masing selamat meng-enroll-kan diri ke Universiti tempatan, akhirnya dapat juga kali ini kami berborak, belanja makan (makan je la yang aku ingat. :P), berkongsi cerita dan bertukar maklumat. Alhamdulillah, satu perasaan awesome yang teramat.

Usrah ini kami mulakan dari sekolah lama, maka kami ingin teruskan momentumnya hingga kini. Agar ia dicontohi generasi terkemudian. Hidup kita bukan hanya berprogram di sekolah, tetapi 'usrah' itu biar sampai Syurga.

Mungkin tiada apa yang menarik pun semasa perjumpaan kami.
Tapi bagi kami, refresh sinergi perlu dilakukan. Ah, aku rindu lagi sama kalian, baru beberapa hari. T_T

------
Kenapa tajuk pengubat lara? Bukan sebab putus chenta, tapi hati ketika itu sedang ka-chi-wa kerana tidak dapat pergi Seminar Pelaksanaan Syariah di UNISEL Shah Alam.

Namun, Alhamdulillah Usrah ini pengubat lara.

Jom ber-Usrah ! :)
Share:

Wednesday, October 09, 2013

100 markah.

Lirik Lagu:

Banggakah dirimu
Kekasihmu sahabatku
Rupanya selama ini
Dia menaruh hati

- Yuna, Lelaki
-------
Jumaat ni exam. Exam Feqah Ibadat, subjek paling susah semester ini, dan aku sempat lagi menaip mengomel di sini, siap letak lagu Yuna. -____-" Hahaha.

Belek Gambar, terjumpa gambar terakhir peperiksaan akhir semester 3 Asasi. :')

Oh, Sebenarnya aku rindu AI B. T_T

Subjek paling susah. Bukan apa, benda-benda berkaitan ibadah ni memang tak boleh dibuat hentam keromo. Walaupun basic nya mungkin dah tahu, tapi mengenal perkara sahihiyah itu kadang tersilap.

Semalam baru selesai subjek kedua susah, Aqidah Islamiyyah. Alhamdulillah, mujur study dan belek soalan-soalan lepas. Kaau tak degar cakap kawan-kawan untuk studi, memang taklah aku usik buku.

>,< Jangan tiru gaya saya. kbai.

Lepas exam Feqah nanti, lepas solat Jumaat, nak terus balik rumah. Tapi kan, kita still kesian dengan mereka yang tinggal jauh macam Kedah, Terengganu, Kelantan. Bukan apa, lepas raya nanti, ada lagi paper tau, jadi kalau diorang balik kampung, teruk la nak kena balik sini balik.

*meh datang rumah aku, dekat je* Sekarang tengah ajak Zack untuk stay rumah aku. huhu

haa, ni yang buat aku seidh ni. Baru kejap tadi pergi singgah bilik Najib. Tanya gaya soalan Feqah nanti. hmm... cerita sedihnya kertas soalan tu dah 100 markah, tak macam Aqidah. Aqidah 50 markah je itupun objektif 30 markah. Feqah ni diorng kata 80 markah dekat subjektif je. fuh fuh. Jadi kena baca banyak, dalil nya lagi, istilah bagai. fuhh. mencabar betul. Mood study please datang sekarang. *ambil kain, ikat kat dahi gaya ninja*

Okey, saje menyinggah blog kejap. mahu disambung study-nya. :)

p/s: Apa nak buat cuti nanti ye? *buka planner*
Share:

Thursday, October 03, 2013

Argumentasi

Assalamualaikum. hola !

Tetiba hari ni ter-ada mood untuk taip.

Bangunan Akademi Islam. Tiada kaitan dengan entri. :D


Pertamanya, minta maaflah sebab mood menaip untuk blog sudah semakin merudum. Oh, bukan sahaja merudum, malah semakin menjunam, persis ekonomi dunia sekarang.

Rentetan itu, sementara ada mood ini, aku pun meneruskan taipan.

Sebenarnya banyak nak ditulis. nanti kita cuba susun dahulu ayat.

Soal hati. Cinta. Suka. Entahlah. Semua tu fitrah, dan semua itu sentiasa menampar-nampar diri agar sedar kewujudannya. Nampak tak aku berkias? -,-'

Bukan apalah, cinta dan suka tu perkara picisan bagi aku. Rileks, takut pun ada. haha. Dalam ujian psikologi yang kawan aku buat, aku ni seorang player. Player, mean hati tak tetap. Jadi, menyedari hakikat itu, aku taknak seriuslah dalam cinta ni.

Eh, kejap. Sebelum celoteh panjang, nak tanya, aku tengah bercinta ke? -__- Tak kan?

Aha, sentuh tentang blog ni. Aku sebenarnya terpaksa akui bahawa menulis di blog bukan lagi seaktif dahulu (dari dulu lagi tak aktif masalahanyaaaaaa. -,-'). Dengan kesibukan yang dibuat, menghadap laptop tapi mood hilang, Program pon tak banyak yang join, buku pun kurang dibaca. Ah, apa nak jadi dengan aku semester ni?

Lagi isu tentang kehidupan kemahasiswaan. Assignment ada yang tak selesaikan, walaupun dah masuk minggu peperiksaan. Ada tak yang nak tolong buatkan? haha. Okey, tak perlu.

Kemudian Kertas Kerja Diskusi Mahasiswa KUIS, akan dihantar selewatnya minggu depan. KK tu dah bertangguh satu sem. Kalau Kak Arifah ada kat KUIS, mahu dia marah aku. haha. Sorry kak, memang kami lambat gerak. heeee.

Update tentang Diskusi tu akan diberitahu kemudian la ye. Itu pun kalau mood menaip ni kembali datang. ahaks~

Okey geng, sekarang aku dalam fasa peperiksaan. Jadi, doakan kami semua menjawab dengan benar dan betul, berjaya mendapat keputusan cemerlang. Okey, sampai di sini sahaja celotehan saya.

*sambil makan black forest cair"

Nota: Argumentasi : maksudnya lebih urang tak setuju/ berhujah atau berdebat. lebih kurang la. haha/.

Assalamualaikum ! =)
Share:
Copyright © Zahirul Nukman 2016. Powered by Blogger.

Selamanya Murabbi