Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Saturday, February 11, 2017

Secangkir Cappuccino


Beginilah keadaan kami Malam Sebelum Pengundian #PilihanrayaKampusKUIS2017.
Ambil pengalaman buat program bicarawara secara langsung di Facebook Page KUIS Campus Election, untuk slot #SecangkirCappuccino.

As you can see, begini sahaja kami bersiaran. Haha (sedih ke suka?) Dengan kekurangan (yang teramat) peralatan teknikal. Ditaqdirkan malam tu, kepala tripod pula boleh tertinggal dekat hostel - yang dalam sangkaaan kami semua, ianya sudah hilang. Kalut. Dah la guna telefon pintar sahaja. (Kamera tiada peruntukan)
Tengah bersiaran pula, bateri handphone boleh habis dengan laju, padahal sedang dicas ketika bersiaran.Kalut kuasa dua.

Anyway, ianya satu perkara baru untuk diri aku. Sasaran-saaaran dalam kemahiran-kemahiran media ni tercapai sedikit demi sedikit. Lain kali nak cuba lagi kemahiran-kemahiran lain dengan penambahbaikan, selepas menjalankan proses pasca-nilai.
Terima kasih kepada ahli panel, walaupun sebelum ni tak pernah pun berprogram bersama, tapi sabar dengan masalah yang ada, ditambah masa bersiaran lewat malam.

Hajat hati macam nak ulas perbincangan mereka, tapi malas pula. Oh ya, boleh la kiranya pergi ke Page fb.com/kuiselection untuk mengetahui hal-hal berkaitan PRK.


#statusthaipusam
#MenangPRKKUiSCuti
#blogwalking
Share:

Monday, January 16, 2017

Tentang Nama

Masa sekolah rendah, saya minta kawan-kawan panggil saya sebagai "Nukman".

Sampai sekarang, diorang panggil Nukman, atau Man, sahaja. (Nuk takde lagi la rasanya 😅)

Masa sekolah menengah, saya minta kawan-kawan panggil saya sebagai "Zahirul". Saje nak bagi tak janggal bila dipanggil Zahirul bila semakin tua nanti.

Dan sampai sekarang, diorang panggil Zahirul, atau kalau malas sangat "Zerol".

"Zahighol" atau "Zahiwol" pon pernah, sebab saya pelat R. Lidah takleh nak bergetarrr. So, biasa la kena bahan. Panggilan lain ada, cuma tak diletakkan dalam ni. Herher.

Bila masuk asasi di KUIS, saya suruh kawan-kawan still panggil Zahirul. Makin hari makin selesa orang panggil Zahirul.

Bila ke alam degree, saya sendiri confuse nak guna Zahirul atau Nukman. Akhirnya, sukehati diorang la nak panggil apa. Zahirul boleh, Nukman pon boleh.

Tapi ramai yang panggil Nukman, menjadikan awal-awal tu rasa janggal juga sebab dah lama tak gelar diri sebagai Nukman.

Pointnya apa?
Panggillah nama anda atau diri anda dengan nama yang baik. Mudah-mudahan ia doa.

Definisi.
Zahirul :
Kalau "Zohir ظاهر" Penyata/Pembawa
Kalau "Zahir زاهر" Yang baik/yang cantik (bunga)

Nukman : Kebaikan.

Share:
Aku Insan damba aman,
cari Ilham damaikan satu Alam.
Aku Insan mendambakan,
cari Sayang damaikan seluruh Alam.
Copyright © Zahirul Nukman 2016. Powered by Blogger.

Murabbi