Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Friday, December 31, 2010

Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway



Assalamualaikum semua...

apa-apa pon nak ucapkan Selamat Tahun baru 2011 (walaupon x berape saya nak sambut...:-P)

Oklah, malam ni saya nak join satu lagi contest/segmen yang dibuat oleh Bro Izamir Ridzwan

Permintaannya cukup mudah, cuma tagkan 4 orang blogger, kemudian gitau mereka...

OK, senarai dibawah merupakan blogger inspirasiku.. (cehhh...)

CikMimiey (follower ke-100 saya !!)

OK. tu je...

Moh le kite reramai join !!!
Share:

Wednesday, December 29, 2010

Segmen Bloglist MemoriSeorangMuda 2011


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

OK, kali ini saya mahu menyertai bloglist dari blog MemoriSeorangMuda yang dianjurkan oleh Bro Afizz

Tujuan:
>saya nak turut serta dalam bloglist Bro Afizz ni sebeb saya mahu tingkatkan trafik ke blog ini
>saya juga mahu mempromosikan blog Bro ni untuk kawan2 saya pula ^___^

OK tu je...

owh lupe pula: ni list blog yang ditag:

> M.I.O
> Cikgu Farha
> Mufarwa

OK..siap...
p/s: alamak!!! dah petang !!! sempat lagi x nie... adesss ^__^
Share:

Tuesday, December 28, 2010

First Contest by Adam Haiqal

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

ZahirulNukman kali ini nak menyertai contest yang diperkenalakn oleh Bro Adam Haiqal.
Blog tersebut diberi nama "First Contest by Adam Haiqal"

Tema diberi ialah "Kenangan 2010 dan Azam 2011"

Kenangan 2010
>Suka

1) Dapat sepupu Baru !!! Amir Zaquan Muhammad Asri
*gambar xde la T_T
2) Pak Busu saya bertunang !!!

bakal Mak su aku @ Kak Mashitah
3) Sepupu aku seorang ni dah nikah !!! Siapa lagi kalau bukan Cikgu Farha


4) Gila Jawatan !!! haha...
> Jadi Naqib (Pembimbing Pelajar) Saf Nuqaba ITQAN


>Jadi Pengerusi Persatuan Bahasa ITQAN

5) Menduduki SPM tahun ini adalah perkara yang paling tidak dapat dilupakan....


Azam 2011

1) menambah lebih ramai kenalan di blog...

2) mensasarkan 250 follower pada tahun 2011.

3) meneruskan pengajian Diploma di ITQAN

4) masuk seberapabanyak contest atau segmen dari blogger2 lain (invite la ye...=) )

5) Nak Laptop Baru !!!!

itu sahaja Kenangan 2010 dan azam saya tahun 2011....

harap  tersenarai..... OK Done !!!
Share:

Monday, December 27, 2010

Jom Join Bloglist LM !!!


 Assalamualaikum....

Banyaknya ZahirulNukman join segemen !!! (hahaha..)

OK2... kali ini saya nak join 'Jom Join Bloglist LM!!!'
segmen ini diperkenalkan oleh Sis Lydia Miza

Beliau menyuruh:....



1. Letak banner LM (dah Buat..)


2.Buat entri dan nyatakan korang kategori puteri atau putera . (dah buat)
>> sya nak Join Kategori Puteri  Putera la... hahaha.. My name is Zahirul Nukman...
3.Nyatakan kenapa nak masuk dalam bloglist LM .

>> Sebab apa ek?? Tentunya nak tambah kenalan, Tingkatkan Trafik... dan Boleh promosikan Blog LM (hehehe..)
4.Nyatakan pandangan korang terhadap blog ini .
>> kali pertama jenguk Blog tu, terus tertarik ngan ketenangan dan kelembutan warnanya... Nice Blog sebenarnya...
5.Bagi url entri korang , diulangi..url entri tau..sebab susah sangat nak cari kalau korang letak url blog je..huhu . (ermm..OK2... )




Moga tersenarai.....
Share:

Sunday, December 26, 2010

Saya Blogger Negeri Sembilan


Assalamualaikum semua...
..
Alhamdulillah, boleh saya join satu lagi segmen yang dibuat oleh Blog yang agak terkenal la dalam kalangan Blogger Malaysia.. Blog Pilihan Malaysia



Bagaimana nak join?

Senang saja, anda perlulah membuat entri yang mengandungi:
  1. Tajuk entri : "Saya Blogger Pahang" - sila gantikan nama negeri anda >>>>>{dah buat...)
  2. Link ke blog ini - Blog Pilihan Malaysia
  3. Nama anda - Zahirul... Zerol pon leh gak... (haha..)
  4. Status anda - Ehem2... bujang lagi la......
  5. Cara hubungi - disebabkan No. Telefon tidak digalakkan... Facebook pon boleh la.... pilih la nak Profil ke nak FB Fan Page, tapi saya syorkan untuk masuk ke Fan Page
  6. Daerah/Jajahan - Seremban, Ibu kepada Negeri Sembilan
  7. Tempat tinggal - Kampung Batu 8 Mantin, Negeri Sembilan.
  8. Apa yang menarik di tempat anda
  • Ada Kem PLKN Seri Perkasa ( sesiapa yang kena tu, leh bagitahu saya...kot2 leh lawat, Rumah saya dekat je dekat situ..),
  • Pastu ada Kolam Air Panas (walaupon tak ramai yang tahu..... hehe.), 
  • Dulu merupakan lombong bijih timah utama Negeri Sembilan (sebab itulah dinamakan Mantin, asalnya 'Main Tin')
  • Terletak antara Nilai dengan Seremban...
  • Cara nak pergi: 1) Ikut Lebuh Raya Kajang - Seremban (keluar ikut susur keluar Mantin) 2) Kapal Terbang - KLIA dekat je dengan Mantin... (kena lalu Nilai la...) 3) Kapal - ???? Boleh apa.... jika anda dari seberang, Ikut Dumai, Sumatera. Pergi ke Melaka, kemudian naik teksi bawa ke Mantin... (hehehe..boleh ke???)
    Ok. itu sahaja yang diperlukan.... minta-mintalah tersenarai... hehe..

    P/S: proses mensesuaikan diri dengan blog (walaupon dah lebih setahun...huhuhu).... Ingin kekalkan peggunaan B.Melayu standard sambil enjoy dunia blogging....
    Share:

    500 Blog !


     Assalamualaikum...

    kali ini, saya nak join 500 blog ! yang dianjurkan oleh Bro Ben Ashaari. Beliau kata nak sesiapa pon boleh masuk dalam segmen kali ini... Tujuannya bagi meningkatkan kenalan antara Blogger...

    Berikut adalah permintaan Bro Ben bagi segmen kali ini...

    Cara untuk disenaraikan diantara 500 blog tersebut ... mudah saja ... sila buat entri ;

    Letak banner ini..
    [ seperti di atas]

    TAJUK: 500 BLOG ! dan linkkan ke entri ini ...
    { Ok. dah sudah....]

    Tuliskan serba sedikit mengenai diri anda dan tujuan jadi blogger ..

    [Ok... saya merupakan seorang insan biasa sahaja.... seorang penuntut di Institut tahfiz Al-Quran Negeri Sembilan. Baru sahaja menamatkan SPM, dan bakal meneruskan pengajian Diploma di Institut yang sama...

    Tujuan saya menjadi blogger...
    1) Meluahkan segala perasaan (cehhh.. ayat favorite) ...
    2) menghebahkan program2 yang saya pergi... especially program sekolah saya...
    3) mengenali lebih ramai kenalan blogger di seluruh Dunia...
    4) menggunakan blog sebagai salah satu daripada elemen dakwah saya....

    OK... rasanya dah terlaksana pon apa yang diminta.....
    Share:

    Friday, December 10, 2010

    Blog Pilihan Malaysia !!!!!

    Assalamualaikum n very very very good (morning/afternoon/evening) pilih la.... hahaha...

    ok2... baru-baru ni aku ada la jenguk2 blog baru ni... nama nye [Blog Pilihan Malaysia 2010] cube la pegi jenguk2 belog tuh.....



    Baru2 ni, belog tuh buat contest nak cari Blog baru [2010] pilihan... ni leh jadi tempat nak promote belog la ni.... aku ade la terdetik nak join.... tapi....

    belog aku lahir September 2009!!!! waaa!!!

    so, telan air liur je la... hahah(macam femes plak....haha)

    ok2... tu je la aku nak habaq kat korang sume... gudluck kpd yg join.... n jangan lupe vote kat belog tuh nnti....


    Share:

    Wednesday, December 08, 2010

    Senarai Tokoh Maal Hijrah 1432H....

    Berikut adalah senarai penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah dan anugerah-anugerah sampingan bagi tahun 1432 Hijrah:-

    Kebangsaan

    - Y.M. Tan Sri Dato' Ungku Dr. Zeti Akhtar Ungku Abdul Aziz
    [Gabenor Bank Negara Malaysia]

    Terengganu

    - YABhg Tan Sri Datuk Sheikh Ismail Muhamad
    [Imam Besar Masjid Negara]

    - YBhg Muhamad Abu Bakar
    (Kategori Keluarga Mithali)

    Melaka

    - YBhg Datuk Nawawi Ahmad
    [Bekas ADUN Melekek, Alor Gajah]

    Kelantan

    - YAB Tuan Guru Datuk Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat
    [Menteri Besar Kelantan/Mursyidul Am PAS]

    - YBhg Ridhuan Foo Abdullah
    (Kategori Saudara Baru)

    Selangor

    - YBhg Tuan Guru Datuk Dr.Harun Din
    [Pengasas Pusat Perubatan Darul Syifa'/Timbalan Mursyidul Am PAS]

    -YBhg Shah Kirit Kakulal Govindji
    [Ketua Pegawai Dakwah Islamic and Service Foundation]
    (Kategori Saudara Baru)

    - YBhg Noorazman Mohd Samsuddin
    [Aktivis Konvoi Life Line For Gaza (LL4G)]
    (Kategori Aktivis Masyarakat)

    - YBhg Panut Markom dan Jaliah Simin
    (Kategori Keluarga Mithali)

    - PersekutuanSeruan Islam (Jam'iah) Selangor dan Wilayah Persekutuan
    (Kategori Pertubuhan dan Badan Dakwah Sukarela)

    Sarawak

    - Prof. Dr. IsmawiZen
    (Pensyarah Jabatan Senibina Landskap,Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM))

    Negeri Sembilan

    - YA Datuk Hussin Harun
    [Ketua Hakim Syarie Negeri]

    Perak

    - YBhg Megat Riduan Megat Taib
    [Mantan ketua Penolong Pengarah (Pendidikan), Jabatan Agama Islam Perak]

    - Allahyarham Datuk Mohd Yusop Yahya
    (Anugerah Khas)

    Pahang

    - YBhg Datuk Abdul Hamid Abdul Rahman
    [Mantan ketua HakimSyarie Negeri]

    Share:

    Tuesday, December 07, 2010

    Cara-cara nak buat ondeh-ondeh


    Assalamualaikum w.b.t..

    Seperti yg aku kate kan dalam twitter aq (@zahirulnukman), semalam aku nak buat kuih tradisi yang bernama Ondeh-ondeh....


    Sori ek, sebab bahasa yang digunekan agak xformal pula....

    Bahan-bahan

    #Doh

    -tepung gandum
    -air (sesuai dengan tepung...)
    -garam (secubit kecil)
    -daun pandan (dalam 2-3 helai)

    #Inti

    -semalam aku gunekan (kebiasaannya org gunekan..)gula melaka

    #luar

    -Kelapa barut (kelapa yang telah dimesin)

    Cara-cara membuat

    -campurkan tepung, air, garam bersama.....
    -uli adunan tadi sampai pejal sikit....jangan terlalu keras, dan terlalu lembik.. (kalau x jadi cam aku punye..hahah~~)

    -biarkan doh itu kejap, sebab kite nak pegi buat inti....

    -inti kite gune gula melaka, jadikan gule melaka tu dadu2 kecil....

    -amik balik doh tadi....cepat2... aku tunggu korang.....

    ------

    -ok dah amik.? kalau dah, jadikan doh korang tu kepada bebola2 kecil...(jgn terlalu kecil sudah...)

    masukkan inti gule tadi dalam bebola tu dan DAH SIAP....

    ha..cepatkan.....sekarang dah boleh dihidang dan makan depan TV....

    cop3.... wei,korang lom masak lagi laaaa...

    ok2....

    Cara memasaknye.....

    -sediakan kuali yang boleh menampung air

    -masukkan air (pastikan jangan terlalu sikit... kadar air mestilah melebihi diameter bebola yang korang buat tau...)

    - biarkan air agak2 panas....

    -dah agak2 panas tu, korang masukkan bebola kite tadi.... ha...cepat2.. dah 90% nak siap nih..

    - camne nak tau bebola dah masak ke belom???? korang biarkan bebola tadi... then, kalau korang nampak ondeh2 tadi dah teraupung di permukaan air, korang dah boleh angkut daa....

    ha.. sekarang baru betul2 siap.....
    so, nikmatilah depan tv ke, kat balkoni rumah ke, bersama keluarga anda.....

    kalau ade pape silap, tegur la....

    p/s: semalam, adek aku nak kene kan orang, dia masukkan cili api dalam salah satu ondeh2 kitorang... hahaha... seb baik dah buang, kalau x....???




    Share:

    Sunday, December 05, 2010

    Konsep Rumah Idaman ku

    Assalamualaikum wbt.

    Apa khabar semua...?? dah makan lom?? hehe~~


    OK2.... cukup2... tak payah nak cakap panjang.....
    ari ni. nak cakap pasal Rumah Idaman...
    sebenarnya, tajuk saya masuk SPM baru2 ini...
    tak sangka apa yang di'study' masuk..... hehehehe

    Lokasi: Countryside/Pinggir Kota
    Bentuk Binaan: ala-ala Inggeris+Melayu Tradisi

    Ruang tamu: superbly furnishe la....
    : simple..xpayah complicated sangat..haha~~

    Ruang Keluarga: Home-teater..., sound system complete..gaga~~
    : apparatus xpayah byk2...~~jimat..hahaa

    Ruang makan: set meja makan 12 kerusi.... semua leh gune...

    Dapur: 2 in 1.... Wet n Dry section... hehehe
    : complete wardrobe....huhu....

    Bedroom: 5 buah...
    : all used k....
    : cam biase, complete la mende2 camtu.. siap air-cond lagi.. heheh~~

    Tandas: each room ade toilet ek..

    lain2 bilik: ermm...1) Laundry.... 2) Taman...3)Zoo...4)Tasik.. 5)Dusun buah... 6) Mini office...7) ermmm ape gi ek...hehehhe~~

    Ok la tu je aq nye rumah impian>>>hahaha...sape2 nak tambah leh komen kat bawah ....


    Share:

    Saturday, December 04, 2010

    Siri Pahlawan Proton dan Perodua Baharu


    Salam....

    Tak sangka jugaaku, Proton perkenalkan 5 model khasnya di Pameran Pemotoran di KL barubaru ini....

    Rekaannya diinsprasikan daripada model antarabangsa dan mengambil nama sempena 5 pahlawan Legenda Melayu...

    Jom kita tengok kelima-lima model untuk Siri Pahlawan Proton ini....

    Proton Tuah

    Proton Lekiu
    Proton Lekir
    Proton Jebat
    Proton Kasturi

    bagi aku la, rekaannye 'not bad' la....

    gempak dan eksklusif.... huhuhu....

    Satu lagi keutan kereta Nasional ialah Perodua pon perkenalkan model khasnya

    Perodua Bezza

    bagusla... majukan industri automobil negara kita.....

    .:ZahirulOnline:.
    Share:

    Saturday, November 20, 2010

    Tuesday, September 07, 2010

    Anugerah Iklan 1Malaysia 2010, dan pemenangnya adalah.....


    Inilah Pemenang Anugerah Iklan 1Malaysia 2010

    (...dan tafsirannya...)

    bak kata ustaz aku terpulang nak cayo atau x !!!


    sangkar

    Scene 1 – Budak lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

    1. Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu (ISLAM)
    2. Buku – Bible
    3. Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
    4. Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
    5. Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

    jawi+terbalikbintg+north+star,+pkok+krismas,+beca+merah

    Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

    1. Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
    2. Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
    3. Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
    4. North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
    5. Pokok Krismas – Simbol Paganism

    songkok+putih

    Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

    1. Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan dan sebagainya
    2. Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
    3. Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian

    Scene 4 – Budak lelaki Melayu dengan seorang budak perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu.

    1. Budak lelaki dan budak perempuan Melayu – Bangsa Melayu.

    Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

    1. Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
    2. Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) – Ada Illuminati Lodge di sini. Rotary club pun bersepah.
    3. Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati capital.

    Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki dan perempuan melayu dalam beca.

    1. Pasangan Melayu extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

    Scene 7 – Beca berhenti di depan unit kondo. Satu lagi pasangan budak Melayu lagi diambil. Budak Melayu kampung gembira sehingga bercahaya-cahaya mukanya.

    1. Kondo – Bandar (Middle Class). Budak kampung diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban dan moden .

    tiang+salib

    Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang ‘menyalib’ setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?

    pelita+tulip

    Mengapa perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.


    p/s: pulang ke kampung Terengganu.....

    .:ZahirulNukman:.
    Share:
    Copyright © Zahirul Nukman 2016. Powered by Blogger.

    Selamanya Murabbi