Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Saturday, January 21, 2012

Nota Buat Penulis Blog Baharu ^^

.

Kali ini aku titipkan khas buat blogger-blogger yang baharu sahaja memiliki blog sendiri.
1) Mulakan dengan Pengenalan

Nasihat saya buat blogger baharu, mulakan blog anda dengan entri pengenalan. Ceritakan tentang misi anda untuk blog tersebut. Kenapa anda memilih medium blog, dan siapakah inspirasi anda dalam dunia blog ini? Ringkas dan padat, semua suka dan mesti baca.

2) Selaraskan Penggunaan Bahasa

Gunakan bahasa yang anda rasakan sesuai dengan cara penyampaian anda. Kekalkan stail bahasa anda. Jika anda menggunakan tatabahasa yang betul, itu lebih baik. :)

3) Sertai Segmen dan Pertandingan

Banyakkan menyertai segmen-segmen dan pertandingan (contest) untuk mempromosikan blog anda. Jika anda menyertainya, sekaligus anda cuba membiasakan diri anda dalam dunia blog. :)

4) Bina Artikel Hebat dan Mantap

Cabar diri anda ! Tulis sebuah rencana yang mempunyai penggunaan ayat yang teratur dan menarik. Jangan lupa untuk masukkan nilai-nilai kemanusiaan sebagai mesej penceritaan anda. :) Penulisan adalah satu satu jihad yang besar.

5) Mesra Facebook dan Shoutbox

Biasakan diri anda mempromosikan blog anda dalam Facebook. Juga biasakan diri anda untuk blogwalking ke blog-blog lain. Mesra Shoutbox / ruangan chat. Sekaligus blog anda akan dikunjungi orang lain.

6) Penggunaan Widget yang Moderate.

Kawal widget anda. Jangan terlalu banyak dan nampak canggih. Widget yang terlalu banyak akan memberatkan blog anda. Biasanya, blogger baharu memang akan memasukkan sebanyak yang boleh dalam blog mereka. ini secara tidak langsung, akan memberatkan sekaligus membosankan pengunjung. Jadkan blog anda mesra pengunjung ^^

7) Bina produk sendiri

Produk di sini bermaksud anda cabar diri untuk membuat segmen dan pertandingan sendiri. Sebagai contoh, segmen Bloglist, Giveaway, Cabutan Bertuah, Pertandingan Blog jejaka dan jelita dan macam-macam lagi.

Ini sahaja tips-tips buat blogger baharu. Moga ia bermanfaat. Bagi mereka yang mengikut tips di atas, tinggalkan link anda di ruangan ini ya. :)
.
.

Share:

0 Komentar:

Copyright © Zahirul Nukman 2018. Powered by Blogger.

Selamanya Murabbi