Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Wednesday, November 23, 2016

Resepi : Masak Cili Api


Menu petang ni, simple jugak masak dia. Dipanggil sebagai "Masak Cili Api", bukan masak lemak cili api ea. Jangan silap. Herher.
.
Macam masak sambal je sbnrnya.
.
Bahan2 dia tengok time saya bercerita nanti. Haha.
.
- - - - - - - -
.
1. Gorengkan Ayam terlebih dahulu. Nak guna sotong pon boleh, nak guna ikan keli pon boleh. Daging korban yang x habis hari tu pon, boleh guna jugak. Goreng semua, kasi garing2 gitu.
.
Tadi ayam dalam 7-8 ketul. Nak masukkan seekor pon boleh.
.
2. Dah siap goreng, jangan buang minyak dia. Kita nak guna minyak tu utk buat sambal. Biarkan je dalam kuali tu.
.
3. Kalau saya, saya suka letak kentang. So, goreng kentang siap2. .
4. Untuk sambal, kita perlukan :
- 4-5 biji Bawang Besar. Lagi banyak lagi bagus. Manis bawang tu yg kita nak. (serius ni). Hiris bawang siap2.
- Cili api yang dah dikisar lumat.
- Asam keping dalam 4-5 keping, carik2 kan jadi lebih halus.
- Garam satu sudu besar.
.
5. Panaskan minyak ayam tadi. Kuantiti ikut banyak mana kita nak masak. Kalau ramai banyak la, kalau sikit, buang sikit minyak tu.
.
6. Lepas tu, tumis cili sampai pecah minyak gitu, lepas tu masukkan bawang yang telah dihiris. Biarkan sampai bawang layu2 sikit. Gaul bika perlu.
.
7. Lepas tu, masukkan asam keping dan garam. Garam jangan sikit sangat, jangan terlalu banyak. satu atau setengah sudu besar tu kira cukup la kot. .
8. Gaul sambal tadi tu sampai sedap baunya. Try test rasa. Pedas dia okey ke tak? Masin dia rasa ke tak? Dan jangan expect benda ni manis sangat, sebab kau mmg x letak gula. haha.
.
9. Kalau kira dah okey rasa tu, masukkan Ayam, Kentang yang kita dah goreng tu. Kacau sampai sambal tu sebati dengan ayam dan kentang.
.
Dan, dah siap! Wuhuuu.
.
Tak sabar nak try masak kat rumah sewa. haha.
.
Selamat mencuba uolls. Kalau masak dan jadi, boleh la tag insta iolls, ok? haha.
.
#ApronNukman
Share:

0 Komentar:

Copyright © Zahirul Nukman 2016. Powered by Blogger.

Selamanya Murabbi