Di Segenap Sudut Dunia, Ada Cerita Tersendiri.

Wednesday, November 23, 2016

Resepi : Patin Masak Tempoyak

======================
PATIN MASAK TEMPOYAK
======================

Ini adalah resepi untuk Patin masak tempoyak, stail umi saya.
.
Bahan-bahan.
Patin seekor.
2 btg Serai, ketuk dia.
Cili api yg dikisar (sesuka hati / dlm 3 sb)
Serbuk Kunyit
Tempoyak (sesuka hati / dalam 3-4 sb)
Air
Bawang (kalau nak, tak letak pon xpe)
.
Simple kan?
So, sekarang kita trust pada lidah kita je. haha.
.
Cara-cara nak buat:
.
1. Campak dulu Cili api yang dikisar tadi, bersama air sikit. Tak perlu buka api lagi. (refer gambar 1)
.
2. Lepas tu, masukkan serai yang dah diketuk. (refer gambar 2)
.
3. Letak serbuk kunyit, bawang yg dah dipotong, dan air. Air jangan banyak sangat, jangan sikit sangat. Pandai-pandai, ok? (refer gambar 3) (time ni boleh dah hidupkan api)
.
4. Masukkan tempoyak sesuka hati kemudian (refer gambar 4)
.
5. Dah boleh masukkan ikan patin. (refer gambar 5)
.
6. Tunggu dalam beberapa minit lagi, dan ...
.
Dah siap! .
Boleh la cuba rasa. Touch up pape yang patut ikut selera.
.
# Umi saya suka masukkan bawang, sebab manis-manis gitu.
.
#Teknik cuci ikan pulak, rendam dengan air garam lama2 sikit dalam setengah jam gitu. Pastu basuh, nak bagi darah, lendir2 ikan tu keluar. .
So, itu je resepi semalam. Cuba try masak. Kalau x jadi, try sampai jadi.
.
#ApronNukman
Share:

0 Komentar:

Copyright © Zahirul Nukman 2016. Powered by Blogger.

Selamanya Murabbi